nedelja, 6. junij 2010

Šmartinsko jezero

















Šmartinsko jezero se nahaja severno od Celja, na poti proti Vojnku. Je privlačna in vedno bolj priljubljena izletniška točka za domačine in turiste. Tudi za naju:)! Jezero je nastalo leta 1970 po izgradnji pregrade Loče, na potoku Koprivnica. S tem so rešili nevarnost, da reka Savinja poplavi mesto, prav tako je njegova osnovna naloga zadrževanje hudourniških voda. Šmartinsko jezero spada med največja umetna jezera v Sloveniji, saj meri 113 ha jezerske površine. Obala jezera meri približno 10 km in je zelo razgibana. Jezero in njegova bližnja okolica sta se z leti spremenila v turistično, športno in rekreacijsko območje. Na voljo so številne možnosti za oddih in sprostitev.

















In na jezeru se sproščava tudi mi2, s sprehajanjem in plavanjem (plava Luna, da ne bo pomote). Sploh v teh že vročih poletnih dneh. Ker pa so v jezeru somi, bojda tudi več meterski in sem že slišala najrazličnejše zgodbice, ji račke raje ne mečem ne vem kako daleč od obale. Dve taki sočni zgodbici sta taki; v jezeru naj bi som "pojedel" manjšega psa, ala maltežana. Druga zgodba pa je, da je večji pes, ala nemški ovčar plaval po jezeru, ko ga je som zgrabil za nogo in bogi revež se je utopil. Ahjej , ali so zgodb resnične ali ne, malo varnosti ne škodi. Aja, pa še en znak sem našla na bregu POZOR, MOŽNOST UTOPITVE!!

















Kaj se še lahko počne na jezeru? Možnosti je ogromno! Lahko se sprehodite okoli jezera, greste na vožnjo s čolnom, lovite ribe (somov se raje ognite) in izvajate še mnoge druge aktivnosti. V zimskem času jezero zamrzne in takrat se lahko drsate na lastno odgovornost. Okrepčate in spočijete se lahko pri pregradi – Jezerska kraljica in v Ločah pri čolnarni in muzeju.

















Mestna občina Celje je leta 2004 pridobila projektno nalogo, ki predvideva šest razvojnih centrov, ki bodo razporejeni okoli jezera. To so kmečki turizem, naselje počitniških hiš in hotela, golf igrišče z dvorcem Prešnik, javno naravno kopališče, event center in pešpoti, tematske poti in kolesarske steze. Nekaj od teh je že zraslo, na nekaterih še gradijo. Šmarinsko jezero je zakon:)! Vljudno vabljeni!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar