ponedeljek, 26. september 2011

13. memorial Boža Talana

V soboto, 24.9.2011 sva se z Luno, prvič kot tekmovalki udeležili 13. memoriala Boža Talana. Omenjen memorial je posvečen tragično preminulemu Božu in Mojci. V prvi vrsti gre na tem tekmovanju za druženje, nabiranja izkušenj - važno je sodelovati, ne zmagati. Tekmovalnega vzdušja se niti ne čuti. No ja, mogoče smo ga občutile me Celjanke, ker smo bile nekaterim favoritke za zmago. Me se z rezultatom nismo obremenjevale, v prvi vrsti smo šle uživat, psi so še mladi, večina naše ekipe še nima veliko izkušenj, tako da, me nismo imele velikih pričakovanj od samega tekmovanja. Vedele pa smo, da nismo slabe, hihi.

Celjanke

Torej zasedba Hill & Eva (šefica), Tia & Tamara (žemarka), Luna & Ana (bolničarka) smo se zjutraj ob 5:10 uri napotile iz Celja proti Varpolju, kjer je potekalo samo tekmovanje v organizaciji KD Zgornje Savinjske doline. Po prijavi in kavi, je sledilo žrebanje "štartnih številk". Povlekle smo številko 12, kar nam je prineslo, jutranje ovire (7:45h), iskanje ob poti in prva pomoč (8:45h), poslušnost (10:45h), vrvna tehnika (12:00h), iskanje v strelcih (15:15h), popoldansko iskanje na ruševini (16:15h) in za konec še večerno skupinsko odlaganje. 

OVIRE niso bile standardne, vendar pa tudi ne, ne vem kako težke. Luni, in tudi večini ostalih je največ težav povzročil prenos predmeta preko palisade, kar počnejo v klasiki. Seveda Luna ni šla preko palisade po aporat, ampak kar mimo nje. Zmedel jo je tudi tunel v obliki črke U. Ostale ovire je več kot odlično opravila. Največ točk - 40 od 100 možnih, je prineslo premagovanje ovire - mreže. Tu je bila zelo pomembna taktika. Jaz sem predvidevala, da je Luna sama, v celoti ne bo premagala. Pa sem na polovici premagane ovire hodila ob njeni desni strani. Vse točke si sicer dobil, če je pes samostojno premagal celo oviro, vodnik pa je stal pred njo, na izhodišču. Tako sva dobili odbitka 5 točk, kar je skupno znašalo 81 točk. Hill si jih je prislužil 88, Tia pa 44 zaradi skoka iz mreže. Ampak nič za to, se je Tia odkupila z največ najdenimi markerjiJ.

ISKANJE OB POTI IN PRVA POMOČ PONESREČENCU na tem delovišču sta iskala Hill & Tia, Luna je počivala, saj sem jaz delala prvo pomoč. Pričakovala sem dejansko izvajanje prve pomoči ponesrečencu, pa me je presenetil test za obkroževanje. Žal sem nam tu prislužila le 38 točk, od 50. Nekatera vprašanja so bila meni čudno postavljena, včasih so bili še bolj čudni odgovori, oziroma sta se mi zdela dva pravilna. Tako pač je, če si bolj praktik, kot teoretik. Med mojim delom, sta se odlično odrezali Tamara in Eva, saj sta Tia in Hill našla vse štiri pogrešane osebe ob poti, za povrhu pa jima je ostalo še nekaj časa, za kar smo dobile dodatne točke. 

POSLUŠNOST smo izvajale vse skupaj, v trojkah. To smo dvakrat probale, tako da nismo pričakovale ne vem kakšnih zapletov. Se pa nikoli ne ve, kdaj te pes preseneti. Prav po piflarsko smo si zaslužile 46 (Luna), 45.5 (Hill) in 48 (Tia) točk, s skupinskim odlaganjem.
Zelo sem bila zadovoljna z Luninim oziroma najinim delom. Končno sva tudi na poslušnosti pokazali iz kakšnega testa sva. Sodil nama je Matjaž Zanut, ki nama je točke odšteval pri obratih in pri prihodu Lune do mene - usede se predaleč od mene. Zdaj bo treba še v "manjše" nianse pri poslušnostiJ.

skupinsko SEDI v gibanju

Kljub manjšemu strahu pred VRVNO TEHNIKO, nam le ta ni povzročala večjih težav. Le čas smo si vzele, da smo vse varno in previdno izpeljale. Tamara je svoje delo "žemarke" in spusta z Luno opravila več kot odlično in prisvojile smo si 48 točk od 50 možnih. Ocenjevala se je samostojnost, žemarjenje, varovanje, pravilna uporaba desonderja,... kot rečeno vzele smo si čas, ki je bil sicer omejen na 20 minut. Prav tako smo si pomagale po najboljših močeh.

Tamara žemari
prenos psa





Prvo iskanje vseh treh je bilo ISKANJE V GOZDU, kjer smo iskale v strelcih. Eva je hodila po sredini, po potki, Tamara levo, jaz desno, na skrajnem robu območja. Bile smo dobro oborožene, z gpsom , postajami in kamerami (ena je žal zatajila). Tu smo našle le dva markerja od štirih. Zelo se je izkazala Tia, ki je oba potegnila ven. Sicer sta tudi Hill in Luna delala dobro, a žal nista našla nobenega markerja. Na tem delovišču nam je bilo v prvi vrsti pomembno, da nam ne zmanjka časa, saj je bilo potrebno v 20 minutah pregledati 400 m "dolgega terena". Najbrž smo šle prehitro in tako spustile dva markerja, saj smo na koncu iskanega območja bile že nekaj minut pred iztekom časa. Pride takJ.


RUŠEVINA je bila na Glinu, kjer iskano območje ni bilo ne vem kako veliko. Naše taktike, da bi iskala samo dva psa naenkrat, nismo smele ubrati, saj so vsi trije morali iskati skupaj. Na tem delovišču so bili psi že malo utrujeni, malo brez idej, malo so tudi tekmovali drug z drugim. Kljub vsemu so našli vse štiri pogrešene osebe v 12 minutah. Na tem delovišču sta veliko smeha, kasneje v gostilni, povzročila Hill in njegov prijatelj Žare.



Prav posebno doživetje je SKUPINSKO ODLAGANJE, ki je potekalo tik pred samo zaključno slovesnostjo. Približno 40 vodnikov s psi, smo se postavi v velik krog na poligonu, narazen smo bili okrog 2m. Pse smo skupaj dali na odlaganje, stopili pet korakov stran, sekundo ali dve počakali in se vrnili k psom. Vsi psi so odležali, bravo vsi mi.

Celjanke smo si prigarale odlično 3. mesto, ki smo se ga zelo razveselile. Zmagali so KD Naklo, pred drugo uvrščenimi KD Storžič. Četrte se bile predstavnice KD Zgornje Savinjske doline. Kakor mi je znano, so bila prva štiri mesta zelo na tesno s točkami. ČESTITKE vsem še tukaj!!

NAŠI JUNAKI

Mislim, da je k našemu 3. mestu pripomogla naša taktika, ubranost in veliko prijateljstvo, tako psov, kot nas treh. Hvala Nikyu, ki je bil rezerva, če bi se slučajno komu od psov ali nam kaj zgodilo. Na srečo smo vsi ostali živi in zdravi, Niky pa je skrbel za fotoreportažo. Hvala Tomiju za pomoč pri ponovitvi vrvne tehnike in pa en velik hvala vsem v našem društvu! Lepo je slišati pohvale kot so... PUNCE POLEPŠALE STE MI DAN IN MI DALE NOVE ENERGIJE ZA NAPREJ. HVALA VAM IN ŠE ENKRAT ČESTITKE. BRAVOOOO

Več slik v Nikyevi galeriji KLIK!!

Zelo zabaven videoJ:


četrtek, 22. september 2011

Ponovno iskalka na Kopitniku

V sredo, 21.9.2011 je bila ponovno sklicana iskalna akcija na Kopitniku v občini Hrastnik. Še vedno se pogreša gospoda Mirka, ki ga tudi včeraj žal nismo našli (klik do novice na 24ur.com) 
Tokrat je bila organizacija res dobra, prišlo je veliko vodnikov s psi (popoldne nas je iskalo okrog 20 ERPovcev), dobili smo karte, GPSe, ves čas smo bili razporejeni v strelce, baza je delovala brezhibno... Ponovno so iskali tudi lovci, policisti, gasilci, gorska reševalna in sorodniki.

strma pobočja južne strani Kopitnika

Najbrž bom koga izpustila, pa vseeno s psi smo iskali: Eva, Darja, Blaž, Cvetka, Tea, Drago, Ivan, še en gorenc z zlato prinašalko, Boštjan, Anže, Nina brez psa, Marija, Tonja in jaz. Miloš in Lojze sta v bazi skrbela za logistiko.
Po prvi rundi se nam je pridružila še Vera, popoldne pa je prišlo še nekaj Ljubljančanov (bili so v drugi skupini, kot jaz in nisem sigurna kdo vse je bil) skupaj z Gerbcem. Če sem koga izpustila, se mu opravičujem.
Kljub zelo obširni iskalni akciji in temeljitemu prečesavanju terena, iskanega gospoda žal nismo našli.

posvet dveh skupin

Zjutraj smo se razdelili v dve skupini, v bazi so določili območje iskanja in vodji skupin (Eva je vodila prvo skupino, Nina drugo). S pomočjo GPSov smo se lahko zelo dobro orientirali in preiskali podana območja. V vsaki skupini je bil policist in lovec, ki sta nam pomagala pri iskanju, sicer so ostali sodelujoči na iskalki prav tako kot mi, iskali v strelcih na drugih območjih. V prvi rundi smo iskali slabe štiri ure, po krajši pavzi z malico je sledila druga runda in novo iskano območje. Naša skupina, ki jo je lepo odvodila Nina, je z delom zaključila ob 16:30 uri. Naj omenim še to, da smo ponovno iskali na enakih območjih, kot prejšnjič, a so bila le ta nekoliko bolj razširjena, smo jih pa tokrat bolje prečesali - kolikor je teren dopuščal.

Luna na počitku

ponedeljek, 19. september 2011

20.letnica ŠKD Goričko

V nedeljo, 18.9.2011 sva se z Luno udeležili predstavitve reševalnih psov pri ŠKD Goričko, ki je praznovalo svojo 20. obletnico delovanja. Društvo ima poligon v vasi Sebeborci, severno od Murske Sobote... skratka zeeelo dauč. Dedi je poskrbel za prevoz, saj smo se skupaj z njim peljali v kombiju ERPS, s prikolico za prevoz psov. Predstavitev smo imeli člani našega društva in sicer Tamara s Tio, Karmen z Bambijem, Iva z Juno, Niky s Chasom ter Miloš z Nolo.


Omenjeno društvo je predstavilo delo različnih "službenih psov". Svoje delo in znanje so pokazali policijski psi, ki so prikazali iskanje droge, napad na roparja met tekom in v vozilu. Nemška ovčarka je prikazala sledenje, šolarji v matičnem društvu so pokazali nekaj vaj poslušnosti, mi pa smo prikazali premagovanje ovir in iskanje oz oblajanje. Sicer se je društvo z reševalnimi psi začelo ukvarjati ne dolgo tega. Letos so nekateri njihovi člani prvič hodili na vodniška predavanja...


Z Luno sva delali iskanje oz oblajanje. Na travniku sta bila iz palet narejeni dve skrivališči. V paru sva bili z Ivo in Juno, skrita sta bila dva markerja - za vsakega psa eden. Miloš nama je naročil, naj bo to le sprehod, brez povelja išči, skratka iskanje v strelcih. Zaradi iskalne akcije prejšnji teden, se mi je tole zdela fajn zadeva, da dobi Luna tudi brez povelja nekakšno potrditev. Juna je naredila kar reviranje, Luna pa je tekla sem in tja. Naposled je le dobila markerjev vonj in ga super oblajala - predvsem glasno. Zadnje čase se vsi markerji pritožujejo, da jih boli uho zaradi Luninega dretja ob glavi.
Z Luno sva tudi naredili ovire, ki so jih sicer predstavili Tia, Bambi in Chase.


foto: Niky


Na koncu so nas kolegi iz omenjenega društva peljali še do ne standardnih ovir, katere je Luna premagala presenetljivo dobro. Bravo pes!


KLIK do več slik

petek, 16. september 2011

Iskalna akcija na Kopitniku

Včeraj, 15.9.2011 sva se z Luno udeležile iskalne akcije nad vasjo Turje (občina Hrastnik), na območju Kopitnika. Iskalo se je 82 letnega dementnega gospoda, ki se je izgubil na poti domov, med sprehodom.
Iskali smo Darja z Bono, Tomi s Šerpo, Cvetka s Fliko, Niky s Chasom, Boštjan z Erom, Klančišar z Oto, mi2 ter trije člani DVRPS. Klančišar je bil naš vodja. V akcijo so bili poleg policistov, gasilcev in lovcev vključeni tudi GRS.
Območje iskanja so določili, glede na javljanje gospoda po gsmu, prejšnji dan popoldne. Območje iskanja je bilo precej raznoliko, z nekaj vrtačami, strminami, vikendi,... vendar ne zelo obširno.

posvet

Z Nikyem sva zjutraj okoli 8 ure prišla na izhodišče iskanja, nekateri so se že pred nama podali iskat. Z gospodovo vnukinjo sva šla preiskat en del poti, kjer bi se lahko izgubil. Vnukinja je hodila po poti, midva pa levo in desno od poti. Pregledala sva tudi vznožje enega dela hriba in se vrnili na izhodišče. Po posvetu z vodjo iskanja smo se kasneje, vsi s psi, razporedili v strelce in preiskali še drug del območja. Po krajši pavzi z malico, ki so nam jo priskrbeli policisti, smo nadaljevali z delom. Preiskali smo še dva območja, a gospoda žal nismo našli.
Iskalno akcijo smo zaključili ob 16:30 uri. Pri Luni mi je bila všeč njena energija, cel dan je bila zelo aktivna, tudi po koncu je še vedno divjala sem in tja. Doma pa se je dala na off.

strelci

Luna & Chase

ponedeljek, 12. september 2011

Predstavitev na MOSu


Z Luno sva se tudi letos, minulo soboto udeležili predstavitve našega društva na Mednarodnem Obrtnem Sejmu v Celju. Naše mesto je bilo pri vojakih in marsikdo je mislil, da so naši psi vojaškiJ. Ljudi na sejmu žal ni bilo toliko kot prejšnja leta, se jih je pa nekaj le ustavilo tudi pri nas. Lunin opis v LUNA, da ima pretirano rada ljudi, drži še vedno, kot pribito. Najbolj je uživala, če ji je kdo namenil vsaj nekaj pozornosti. Le kdo bi ji zameril.






sobota, 10. september 2011

Priprava na Talana

Letos se mi je izpolnila ena veeeelika željaaa, in sicer sodelovati na 
13. memorialu Boža Talana, malo drugače, kot prejšnja leta. Dve leti sem na tem memorialu z največjim veseljem markirala, letos pa bova z Luno sodelovali kot predstavnici KDRP Celja, v trojki s Tamaro&Tio ter Evo&Hillom, juhuhu meni najljubša zasedba. Niky s Chasom pa je v rezervi, če se slučajno kaj zgodi - pa bog ne daj, da se.

Letošnji memorial bo potekal v soboto 24.9.2011, v Varpolju, v organizaciji KD Zgornje Savinjske doline.

Celjanke

Ker smo Celjanke "piflarke"J, smo malo povadile skupno poslušnost - predvsem odpoklice in prosto vodljivost (jaz hodim prepočasi, ajoooj) in iskanje v strelcih. Ponoviti moramo še vrvno tehniko in prvo pomoč, mogoče nam uspe narediti še skupno iskanje v ruševini.

Psi so super, najbolj so smešni med iskanjem v strelcih, saj Tia in Hill neprestano tekmujeta, kdo bo prej našel markerja, potem se celo zgodi, da ga oba skupaj oblajata. Luna dela v strelcih malo počasneje od borderjev, ampak še vseeno odlično, ji pa borderja "ukradeta" vse markerje, hihi. Ampak nič za to, važno, da so markerji zunaj in da se mamo fajnJ.


Na Talana gremo v prvi vrsti uživat in se nasmejat našim psom in nam, kaj bo rezultat prinesel bomo pa videli, z njim se vsekakor ne obremenjujemo! 

ponedeljek, 5. september 2011

Rogla ~ Ribniška k☼ča

Ribniško jezero

V soboto smo se spet podali v hribe. Tokrat na Pohorje, od Rogle mimo Lovrenških jezer ter Ribniškega jezera, do Ribniške koče in nazaj. Vsega skupaj 6 ur hoje in poležavanja na travnatih preprogah Pohorja. Pot je dooolga, a lepa in nič kaj zahtevna... družba pa the best, tako pasja, kot tista na dveh nogahJ.
Potem pa kosilo oziroma že skoraj večerja v gostišču Smogavc, mmmmmmmmmm njihova gobova juha je naj, naj, naj boljša!!

norenje

poležavanje


Hvala Tamari za slikeJ!