torek, 30. julij 2013

Moja 30ka


Ne vem kam ta čas beži, začuda je prišel dan, ko sem praznovala svoj 30. rojstni dan. Dva dni za tem, sem res prišla do tridesetke, zdaj sem baje že v štiridesetem, hihihi. Na praznovanju na Koroškem, na Piknik Placu Vinišnik je bilo veselo in zabavno, povabljeni so bili tako člani družine, kot tudi prijatelji. Ker dvomim, da se bova s Tomažem poročila (sicer se zarečenega kruha največ poje, pa dobro), sem si zaželela oziroma privoščila tudi profesinalno fotografinjo in prijateljico Majo Rokavec (itak), da bom imela album z mojimi najdražjimi in da bo ta posebni jubilej za vedno ostal v spominu tudi preko fotografij. Komaj čakam še ostalih fotk.


Pogled iz Piknik Placa Vinišnik na Uršljo goro, spodaj Slovenj Gradec.


Jaz in Lena - koroška prijatelijca, sopotnica na borderskih in pohodnih kruzanjih ter mojstrica šivanja;
 LENUHLA Cote. Moj pes pač zraven, ker je skoraj vedno moja senca ;)


Tamara & Evelin ~ najmlajša na pikniku :)


True love is friendship caught on fire.


ponedeljek, 29. julij 2013

SAMO MOJ

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pa imam lepotca med lepotci, ki je samo moj, moj :)))))))))))))))) wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :)))))))))))))))))))))



*FUUUUUUUUUUUUUUL* H*V*A*L*A*A*A*ATomaž, ati, mamiAndreja, BrankoSimona, Gašper, Matic, Neža, Rok, Sara, Kaja, Lili, Branka, Emir, Zala, Tamara, Grega, Evelin, Eva, Darko!!!!!!!!!!!!


PRVA FOTKA ;)


TRIDESETA FOTKA ;)

četrtek, 25. julij 2013

Dolsko ≈ Klinika ≈ Ig


V sredo, 24. julija smo imeli društven izlet v Ljubljano. V prvi vrsti smo peljali naše pse na Brezplačni specialističi pregled ustne votline in zob za delovne pse, na Kliniki za kirurgijo in male živali - KLIK do vabila. Seveda smo ob tem morali izkoristiti Ljubljanske ruševine! Tako smo se iz Celja pred pregledom podali na Dolsko, kjer smo tri dečve s petimi psi naredile eno rundo - iskanje na dva zaprta grobova. Z Evo sva s sabo imeli Tio, Nevenka pa Nolo. Ker smo si markirale, fotk od tam ni. Potem smo šli vikl-vakl po Ljubljanskih ulicah do Klinike, kjer je naše pse pregledala zelo prijazna veterinarka, doc. dr. Ana Nemec, dr.vet.med, DAVDC, DEVDC. Veliko naših psov ima vsaj malo okrušene zobe, vendar nič nujnega za izdirati. No, Luna je žal ena od izjem in ima en zob za zdreti. Aleluja, da sva šli na tale pregled, saj sploh nisem opazila da bi ji pol enega zoba falilo. Za nameček, si ga je pa celo na treningu na Igu skoraj v celoti izbila ven. Je krvavela z igračko v ustih, pa sem mislila, da se je ugriznila v jezik. Danes pa še enkrat pogledam, kakšen zob ima in ga ni več oziroma je ostal le še droben delec zoba. Tako greva najbrž naslednji teden na izdiranje (spodaj je fotka; Izvidi in priporočila). 



Igra dveh labijev.


Izvid in priporočila.


Iz klinike smo ubrali pot do Iga, po še dalših vikl-vakl cestah (zaradi obvoza), vendar se je izplačalo. Bili smo ravno pravšnja skupina, da smo naredili kvaliteten trening v treh rundah. Bolj kot na dolgem iskanju, smo dali poudarek na različnih, težkih situacijah, ki so jih psi bolj ali manj brez večjih problemov znali reševati. Na Igu je bilo malenkost več časa tudi za fotkanje (ne najbolj kvalitetnih fotk z "žepnim" fotoaparatom), ampak še vseeno premalo, saj nas na treningu ni bilo veliko, pa smo si veliko markirali in fotoaparat je ostal v žepu. 




Tia na izposoji.





Ker ena ni nobena, ima Luna dve "THE MOST WANTED TOYS".


torek, 23. julij 2013

Kope ~ Ribniška koča



V nedeljo smo se že ne vem kolikokrat podali iz Kop do Ribniške koče ampak vedno je fino fajn, saj je Pohorje še vedno en mali raj na Zemlji.  





Črni vrh, v ozadju pa smučišče Kope.






Blatna kopel.


Blazno blatni!


Jezerce.


Žurkaaaaa.
























Ko psa napadejo mravlje in se le ta rola in rolaaaaa.





sreda, 17. julij 2013

Eko Brlog



V Celju, na Oblakovi 32, se nahaja ena prav luštna trgovina, imenovana Eko Brlog, kmalu bodo odprli tudi spletno stran (KLIK). V njej prodajajo predvsem pasje in mačje izdelke, najde pa se tudi kaj za činčile, zajce,... Izdelki so naravni, okolju prijazni in takšni, da se lahko reciklirajo. 

Nekaj proizvodov iz te trgovine sva preizkusili tudi z Luno: 
  • Izdelki Lily s kitchen so iz polnovrednih, naravnih, organskih sestavin, ki so odličnega vonja in okusa. Ta naravna hrana za pse in mačke je narejena iz pravega mesa, organskih stročnic, organske zelenjave, organskega sadja in zelišč. Hrana ne vsebuje derivatov in pulpe (neprebavljivega dela sadja in zelenjave), ampak le cele sestavine. Ne vsebuje barvil, arom, sladil ali konzervansov. Pripravljena je po holističnih načelih. Ima pa še en plus, hrana je zapakirano v zelo luštno embalažoJ in Luna obožuje vse izdelke Lili.




  • HERMANNS MANUFACTUR - STRAUSS MIT BIO-BUCHWEIZEN je dehidrirana hrana za pse. Posebna je zato, ker vsebuje kose posušenega mesa, zelenjave in jo enostavno poliješ z vodo in nastane vležen, kašast in izredno hranljiv obrok, poln ekološko pridelanih sestavin. Priporočljiva "doza" je 1% pasje teže na dan. Luni je zelo všeč!
O Herrmanns Organic Menu:
  • Vso meso v Hermanns pasji hrani prihaja iz organskih kmetij.
  • Sveža, zdrava zelenjava je organsko pridelana (Demeter).
  • Visoko kakovosten riž, proso in krompir v Herrmanns Organic Menu dajejo ogljikove hidrate za moč in vzdržljivost kot tudi ostala večnamenska hranila
  • Herrmanns pasja hrana je posebej nežno pripravljena tako, da se ohranijo vsi vitamini in minerali - celotna proizvodnja je preverjena s strani nemškega organskega overitelja Biokreis.
  • Herrmanns pasja hrana je testirana in preverjena s strani Biokreis odbora za nadzor in certificiranje organskih izdelkov, Lakon
  • Herrmanns pasja hrana je brez umetnih konzervansov in ostalih dodatkov.
  • Samo visoko kakovostne, brezhibne sestavine: brez polnil, atraktantov, umetnih okusov in zato bolj bogata s hranili kot konvencionalna hrana.
  • Herrmanns pasja hrana je posebej lahko prebavljiva in je zelo lahka za želodec.
  • Uravnotežena popolna hrana, z veliko mesa, rib, uravnotežena z ogljikovimi hidrati in zelenjavo.

Ekipa za pripravo Hermann pasje hrane verjame, da bi vse živali morale biti človeško vzrejene - tudi živina. Zato je pri vsej Hermanns pasji hrani uporabljeno meso živali, ki so vzrejene na tak način. Ta filozofija se odraža v kakovosti izdelka: brez antibiotikov ali protistresnih hormonov. Hermanns pasja hrana je kulinarični užitek za vse pse, še posebej pa za občutljive ali alergične pse. Zdrava hrana za srečnega psa - to je njihovo vodilo!


  • JELENJI ROG - proizvajalec je Farm Food, bistvo teh "žvečk" pa je da to niso rogovi gojenih živali, pač pa jih lovci pobirajo po gozdovih, ko jim le ta vsako leto odpadejo. Bojda zaradi tega psom še bolj dišijo. Ampak Luni se dopade tale rog malce drugače. Na polno se valja pa njemu ali pa nori z njim v gobcu ter laufa, z repom med nogami in nekim čudnim pospeškom v riti, kot da bi ji manjkal en kolešček v glavi. Sicer pa naj bi tale rog zdržal zelo dolgo, mislim da ga je celega zelo težko pojesti. Vmes je fino, da se ga malo namoči v vodo, da dobi ponolno nekaj "svežega" vonja.











četrtek, 11. julij 2013

Smoothie =)


Blitva, banana, Konopljina in Chia semena .






Zadnje čase skoraj vsak dan naredim Smoothie, ki ga popijem namesto zajtrka. Sestavine so odvisne od stanja v hladilniku in na vrtu. Seveda kakšen deci smoothija dobi tudi Luna (odstopim ji ga s težkim srcemJ). V minulem tednu smo imeli na vrtu nekaj jagod, veliko hrušk, nekaj malega malin in ribeza ter meto in meliso v zeliščnem kotičku. Zdaj bodo počasi dozorele marelice, kasneje še nektarine, wiiiiiiiii. Od zelenjave (ki je primerna za smoothie) pa imam solato, blitvo (špinača nam nekako noče uspevati), na maminem vrtu je že pesa. Korenček pa kupim v trgovini, prav tako banane, chia in konopljina semena. V DMu se kupi tudi najcenejša kokosova voda, ki tudi občasno zaide v moj Smoothie - namesto navadne vode in le ta je odličen naravni izotronik. Nekaj o teh super živilih:

KONOPLJINA SEMENA so izvrsten vir prehrane, saj vsebuje vse esencialne maščobne kisline in esencialne aminokisline potrebne, ki ohranjajo zdravo človeško življenje. Je najbolj popoln vir beljakovin, kar ga je najti v rastlinskem svetu. Raziskave esencialnih maščobnih kislin so privedle do spoznanja, da je idealno razmerje omega 6 in omega 3 v človeškem telesu 3:1 (nekateri podatki 4:1) in na tej podlagi so bile narejene raziskave nekaterih olj, ki se uporabljajo v prehrani in konopljino olje se je izkazalo za človeku najbolj usklajeno pri esencialnih maščobnih kislinah, saj ima prav takšno razmerje (3:1), kot je v telesu idealno. Konopljino seme vsebuje vitamin B-kompleks (B1,B2,B3 in B6), s pozitivnim vplivom na možgane in živce, kožo in lase. Naravne antioksidante (vitamin A, E, C), vitamin D ter vitamin plodnosti, ki obenem pomaga preprečevati arteriosklerozo in zlepljanje krvničk. Prav tako vsebujejo nekatere minerale kalcij in železo, v manjših sledovih pa še nekatere druge, kot so fosfor, magnezij, cink, baker in mangan. Vsebnost proteinov je le nekoliko manjša kot pri soji, ki v tem razredu vodi, zato so konopljina semena primerna tudi za pridobitev mišične mase po naravni poti.

Že žlica semen na dan bo prinesla številne koristi: 
  • krepitev imunskega sistema, saj snovi v semenu vzpodbujajo proizvajanje protiteles
  • krepitev srca in zmanjšano tveganje, da zbolimo za boleznimi srca in ožilja
  • čiščenje krvožilja
  • ugoden vpliv na kožo, lase in oči
  • uravnavanje metabolizma
  • krepitev živčnega sistema, predvsem delovanje možganov
  • lajšanje številnih bolezni (arterioskleroza, alergije, očesne bolezni, luskavica, čiri in razjede, diabetes, simptomi menopavze,..).

Največji plus teh semen je, da je to superživilo, ki ga delajo tudi v Sloveniji, na kar nekaj ekoloških kmetijah in živilo ni prepotovalo tisoče kilometrov do mojega pulta.


KOKOSOVA VODA deluje razstrupljevalno, saj nase veže strupe ter čisti prebavne poti, poleg tega pa potiska strupe iz našega telesa. Kokosova voda ima tudi sposobnost hlajenja, kar je še posebej dobrodošlo v vročih dneh. Vsebuje številne telesu koristne sestavine. Poleg tega da je bogata z vitaminom C in B, v njej najdemo vse pomembnejše minerale, kalcij, kalij in magnezij ter železo, fosfor, natrij, baker. Kozarec kokosove vode vsebuje približno 550 mg kalija, kar je skoraj dvakrat toliko, kot ga najdemo v eni banani. Drugače pa sama kokosova voda ni najbolj okusna, vsaj meni ne. V smoothiju pa se je praktično ne čuti.

Pozitivni učinki kokosove vode:
  • Kokosova voda znižuje krvni tlak. To so dokazale številne raziskave, saj kokosova voda vsebuje veliko koncentracijo elektrolitov.
  • Preprečuje mišične krče bolje kot banane in drugi športni napitki, ravno tako zaradi svoje velike vsebnosti elektrolitov.
  • Pomaga pri hujšanju, saj lahko nadomesti druge visokokalorične osvežilne in gazirane pijače
  • Preprečuje in zdravi mačka, če popijete preveč alkohola.
  • Kokosova voda blagodejno deluje na kožo, tako kot pijača, kot tudi če jo nanesemo neposredno na kožo, kjer pomaga pri zdravljenju aken in rdečice.
Tudi v Slovenijii dobite sokove narejene iz ekološko pridelanega mladega kokosa, brez termične obdelave. Pri nakupu kokosove vode bodite pozorni na napise na embalaži. Termično obdelana kokosova voda izgubi večino koristnih sestavin. Izberite tiste znamke, ki vsebujejo kokosovo vodo, obdelano s hladno sterilizacijo. Nekatere kokosove vode vsebujejo dodane vitamine in druge sestavine, vendar se je bolje odločiti za popolnoma naravne različice.


CHIA SEMENA vsebujejo dvakrat več beljakovin od katerihkoli drugih semen ali žit, dvakrat toliko kalija kot banane, trikrat več antioksidantov kot jagodičevje, petkrat več kalcija kot mleko in trikrat več železa kot špinača! Vsebujejo tudi veliko drugih mineralov in vitaminov: magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamine A, D, K E in vitamine B-skupine, z izjemo B12. Absorbcijo v vodi topnih vitaminov (A, D, E in K) omogočajo že omenjene maščobne kisline v semenih. Chia semena imajo tudi hidrofilno sposobnost, kar pomeni, da nase vežejo vodo. Ker ne vsebujejo glutena, so primerna tudi za ljudi, ki so nanj občutljivi oz. se ga izogibajo.

Pozitivni učinki chia semen:
  • Podpirajo zdravje srca in lahko pomagajo zniževati krvni tlak.
  • Uravnavajo krvni sladkor. Dr. Vladimir Vuksan je v razsikavah na pacientih z diabeteki spoznal, da so imeli tri mesece po uživanju chia semen redkejšo kri, z manjšim nagnjenjem k strjevanju ter občutno nižji krvni tlak.
  • Napolnijo z energijo. Semena so primerna tudi za športnike.
  • Delujejo protivnetno. Kar nekaj ljudi, ki so trpeli zaradi bolečin v sklepih, je poročalo, da so po nekaj tednih uživanja semen občutili izboljšanje.
  • Pomagajo uravnavati telesno težo.
  • Pomagajo pri čiščenju telesa (podobno kot psyllium – v črevesju se napihnejo in ga pomagajo očistiti).
  • Pomagajo izboljšati možganske funkcije (vključno s spominom in koncentracijo).
  • Antioksidanti pomagajo proti staranju in razvoju rakavih obolenj.
  • Zaradi visoke vsebnosti esencielnih aminokislin, maščobnih kislin, vitaminov in mineralov verjetno služijo k preprečevanju mnogih bolezenskih stanj, kar pa se bo pokazalo še z raziskavami v bodoče.

Iz domačega vrta: Maline, Ribez, Hruške, Meta in Melisa

Glede na to, da mi največ pomeni to, da so sestavine čim bolj domače, bom od teh super živil v prihodnje uporabljala le konoplina semena, ki se jih lahko dobi na okoliških ekoloških kmetijah. Vsa ta živila so precej draga, najbrž na račun tega, da je zdaj IN jesti zdravo in je posledično drago. 500 g Chia semen pride nekje 15 €, podobna cena je tudi Konopljinih semen (konoplja je industrijska!!). Bodja so najcenejša v Šparu, se jih da dobiti poceni tudi v DMu. Kokosovo vodo sem našla v DMu, kjer je bil 1 L nekje 2 €.
Količino sadežev in zelenjave dajem po filingu. Ponavadi količino zelenjave prilagodim količini sadja. V mojem smoothiju je vedno več sadja, kot zelejnave, sicer pa imata solata in korenček ne najbolj močnega okusa, tako da bi ju lahko dala več. Ponavadi dam 5 do 8 listov solate in največ dva korenčka. Da ne dobim kašice, dam kar nekaj vode, spet po filingu. Namesto navadne vode, se lahko da kokosova voda ali pomarančen/ananasov sok. Včeraj sem od mame dobila rdečo peso (iz njene njive), čeprav jo imam zelo rada bom morala naumiti, kateri sadež najbolje paše zraven. Bojda pomaranča in ananas - le ta ubija okus pese. Tale recept sem našla z rdečo peso, spodaj na strani so še drugi recepti. Pač malo ekseprimetiraš, pa je - če ni dobro, je pa zdravo in pač popiješ, kar imašJ. Vse kar daš v smoothie mora biti surovo!!
Pa še naprava za miksanje, za enkrat uporabljam kar navaden Sekljalnik, v prihodnje nameravam kupiti nekaj takega KLIK.

 Maline, Ribez, Jagode, Solata, Melisa, Mango, Banana, Korenček, Kokosova voda, Konopljina in Chia semena

Pri delanju Smoothijev pa je dobro vedeti katera živila se lahko mešajo in katera ne, da ne povzročajo takšnih in drugačnih vetrovJ. Tole sem našla na FBju: