sobota, 27. november 2010

Končno sneg







 divjak

 wiiiihaaaaa

pod snegom se vedno nekaj najde :)

tokrat jabka


... UŽIVAJTE V SNEGU TUDI VI:)!!

četrtek, 25. november 2010

Igrače

Luna ima "milijon" igrač in ravno včeraj sem se s težkim srcem uprala skušnjavi, da ji ne bi spet naročila še ene (KLIK). Apmak najbrž bo nekega lepega dne tudi ta v košu z igračami;)!
Uglaunem, kar pa hočem povedati je, da so psi kot mali otroci. Zadnjič mi je moj razlagal, kako je njegov sodelavec pameten, ker svojemu otroku dovoli se igrati le s polovico igračami, ki jih ima. Potem pa mu čez približno mesec dni, da drugo polovico in otrok je ful vesel novih igrač, ki v bistvu niso nove. In to počnem tudi jaz pri Luni. Slab mesec ima na treningu iskanja tri različne igrače in potem jih zamenjam za druge tri. Ne pravim, da zaradi tega bolje išče, je pa veselje ob "novi" igrači toliko večje in posledično ji motivacije ne manjka! Vedno, ko jo dobi, jo mora "ubiti"-scotati, narediti en krog okoli ljudi in se pohvaliti kaj je dobila. Potem malo počaka, če bi jo kdo lovil, naposled pa jo le ponudi, da se malo pocuka in ji jo zamenjam za hranco.
Igrače so zakon, tako pri otrocih, kot pri psih:)!

sobota, 20. november 2010

Ljubljanski BTC

Danes smo spet šli trenirat iskanje ven iz Celja. Točneje na Šmartinko pri halah BTCja. Ker je v neposredni bližini veliko gradbišče, se najde ogromno neprijetnega materiala in dobro simulacijo prave ruševine. 
Glede na to, da je tema tako zgodaj, smo se zmenili, da bomo eno soboto v mesecu šli trenirat dopoldne in predvsem drugam, da dobijo naši psi nove in nove izkušnje.

foto: Sebastijan Strašek

Iz našega društva smo na ta dodaten trening odšli le Tamara s Tio, Sebastijan s Tiso, Tomi s Šerpo in mi2. Žal nas ni šlo več iz društva, ker smo se za trening odločili pozno, malo pa smo sicer že premlevali o njem na torkovem treningu. Na začetku se nam je iz KD Šmarna Gora pridružil Uroš, malo kasneje pa še Mare in Tea.

   
 foto: Sebastijan Strašek

Naredili smo res super trening:)!! Predvsem sva z Luno dali poudarek na stvareh, ki jih v "Celjskih ruševinah" ne moreva delati. To je prehod čez kupe neprijetnega materiala, prehod različnih betonskih blokov, prebijanje in da je malo dlje časa iskala.

 foto: Sebastijan Strašek

Pri Luni se je izkazalo, da rada laja v male luknje, primer: v "garaži", kjer je vhod vanjo bil otežen z neprijetnim materialom, je lajala ne drugi strani garaže pri mali luknji. Je pač tam dobila vonj. Jo je bilo pa zelo zanimivo opazovati. Podobno je naredila še enkrat. Ker pa je bil namen, da gre čez neprijeten material, smo to naredili še enkrat z motivacijo.

 foto: Sebastijan Strašek

Naredili sva kar 4 runde in po 2 iskanja oziroma motivacije v sklopu ene runde. Namen je bil iti še na poligon potrenirat, vendar smo se odločili, da bomo raje izkoristili ruševino. Tako smo trenirali od 10:30h do 15:10h. 

foto: Sebastijan Straše


Trenirali smo tudi na velikih kupih betonskih blokov, kjer sva z Luno naredili izpit Luna = reševalni pes! Bojda je ta kup podoben ruševini v Tritolu, le v manjši obliki. Vsi naši psi so se odlično gibali in delali po tem neprijetnem materialu:)! Zelo sem zadovoljna z delom moje babnce!


Hvala vsem, ki ste se udeležili tega treninga! Super je bilo! 100x hvala Sebastijanu za super slike, ostale še sledijo na spletni strani našega društva:)!

sreda, 17. november 2010

Bruneck

Spet sem dobila en razveseljujoč mail oziroma klic. Čisto po naključju sem poslala mail Katji Skulj in jo še povprašala kako je na lavinskem tečaju v Brunecku, ki je letos potekal februarja. Pa sem dobila kar njen klic, da je še eno mesto fraj in če bi šla. V sekundi sem se odločila, da greva:). Termina za bordanje v Franciji si še nisva izbrala, tako da je temin od 15.1.2011 do 23.1.2011 rezerviran za lavinski tečaj v Brunecku. Zadnji dan pa bodo potekali tudi IRO izpiti, katerega se bova tudi udeležili. V Brunecku sem že bila, saj smo leta in leta hodili na Kronplatz bordat. Zdaj bova pa tam z Luno, da trenirava v snegu in marzu;)! Komaj čakam!

Malo spominov na lavinski tečaj v Logarski dolini...



ponedeljek, 15. november 2010

Oprema

V soboto sem spet dobila en razveseljujoč mail g. Gerbca, da naj pridem po opremo, ki mi je bila dodeljena zaradi razvrstitve v območno enoto. Seveda je nevčakanost "mladičev, zelencev" bila tako velika, da sva s Tamaro šli po opremo kar v nedeljo. V zgodnjih popoldanskih urah sva se napotili v Ljubljano, točnejo na Roje.


Uf, kaj vse sva dobili:D. Od celega kombinezona do kombinezona na naramnice, pa prvo pomoč za psa, za ponesrečenca, švicarki nož, svetilko, radijsko postajo, oprtnik za psa, dereze, gojzerje, opremo za vrvno tehniko, lopato, šotorko, kapo s šiltom, majčko, palerino, nahrbtnik, potovalko, pulover, čutaro (iz časa partizanov;)), jakno-bundo, "plonk ceglce" za označevanje ruševin in za prvo pomoč,... Sigurno sem še kaj pozabla napisat, uglaunem ful sem bila vesela, da sem dobila toliko uporabnih stvari. Hvala Evi, ki mi je pred časom dala nekaj njenih "oranžnih" oblačil, zdaj pa imam tudi jaz svojo opremo ERP:).

Obletnica :)

sobota, 13. november 2010

Predstavitev na II OŠ



Danes sva sodelovali na tehničnem dnevu II osnovne šole v Celju, ki je zajemala simulacijo požara, evakuacijo in reševanje. Tako smo sodelovali gasilci, kinologi in civilna zaščita. Iz našega društva so sodelovali še: Neda s Xano, Majda z Zojo, Tomi pa je bil na vaji gasilec.


Alarm v šoli se je sprožil zaradi ognja, ki je zajel pritličje šole. Medtem ko so se otroci in učiteljice evakuirali iz zgradbe, so na kraj že prišli gasilci in začeli gasiti ogenj. Ko so se vsi zbrali na šolskem dvorišču, so ugotovili, da pogrešajo dva otroka. In na vrsto smo prišli vodniki s svojimi psmi, da ju poiščemo. Iskanja sva se lotili Neda s Xano, ki sta pregledali pritličje, mi2 pa sva preiskali prvo nadstropje. Obe sva našli pogrešana otroka, eden je bil v pritličji, drugi v prvem nadstropju. Z Luno sva imeli to srečo, da je učilnica gledala na šolsko dvorišče (vsa okna so bila na strežaj odprta), kjer so čakali otroci in lahko so slišali njen lajež. Luno sem pustila kar nekaj časa lajati, da je bilo otrokom bolj zanimivo. Nato sem skozi okno poklicala pomoč, da sta prišla gasilca in otroka z nosili nesla na varno. Luno sem pohvalila in jo nagradila. Pohvaliti moram otroka, ki je markiral, bil je zelo pogumen, miren in se ni bal Lune, ki mu je lajala ob uho. Luna pa je vso situacijo izpeljala tako, kot ona zna. Malo so ji bila čudna le tla, ki so zelo drsela, vendar je to ni ustavilo, da ne bi našla markerja:)!

Več o tem v slikah:

požar

evakuacija otrok iz šole

prihod gasilcev

ugotovitev, da 2 otroka manjkata

gremo v akcijo

klic na pomoč

 nošenje ponesrečenca



...

 na kocu pa še malo predstavitve reševalnih psov...

in božanja :)

sreda, 10. november 2010

Slike iz izpita v Logatcu

Klik so slik;)

Razporejeni v območno enoto

Danes sem dobila mail od g. Gerbca, ki me je zelo razveselil. Z Luno sva namreč tudi uradno razporejeni v območno enoto. Juhuhuhuhuuhu:)! Sicer so vsi govorili, da itak da bova, sam sem bila malo skeptična. Že iz našega društva se nas je za razvrstitev potegovalo 8 reševalskih parov in nisem bila 100%, da bova tudi mi2 not. Saj nisva ne vem kako blesteli - Krst na preizkusnji - jaz sem bila sicer z najinim delom zadovoljna! Uglavnem to pomeni, da bova lahko šli na čisto prave akcije, ki in če se bodo dogajale na območju vzhodne Slovenije.
Do konca leta pa naju prav zaradi te razvrstitve čaka dvo dnevna vaja v Gotenici in zaključna vaja ERPa pod Storžičem, kjer bo Luna končno dobila reševalno značko. Komaj čakam na ti dve vaji, sam da dogaja in nama je prav;)!


ponedeljek, 8. november 2010

Padec na PO1

Žal nisva naredili iskanja na najinem prvem izpitu PO1. Še doma sem si rekla važno, da narediva iskanje, ostalo pa bo, če bo. Pa je bilo ravno obratno. Dobro sva naredili na poligonu, sploh ovire, kjer sva si prislužili 43 točk:D! Sicer sem pa tudi z njenim iskanjem zadovoljna, je pač bilo težko. Lunin nos je delal celih 15 minut... pa lepo po vrsti, kot so hiše v Trsti;)!

Celjska udeležba je štela 6 članov, od tega trije "delavci" in trije navijači; Eva, Zoran in jaz smo opravljali izpite, Tamara, Grega in Darko so navijali. Iz Celja smo se odpravili okoli 5h, kjer smo se na poligonu napakirali v kombi civilne zaščite, psi pa so bili v prikolici namenjeni prevozu psov. V Logatec smo prišli malo pred 7h, kjer nas je tudi že čakala naša Mojca, ki je prav tako opravljala izpit. Najprej smo se prijavili v planinskem domu, kjer so nas lepo pogostili. Sledil je povratek na poligon, kjer smo z zanimanjem spremljali poslušnost Loka in Zorana. Zelo lepo sta delala in prislužila sta si lepo število točk. Nato pa hitro proti gozdu, kjer je potekalo iskanje.
Ker sva tukaj enkrat že trenirali, sem vedela, kaj pričakovati od terena, vendar si nisem predstavljala, da bojo na enkah dali markerja v prvo in zadnjo linijo (čisto na začetku in na koncu). Prvega sva pač spustili, za zadnjega pa je zmanjkalo energije. Tako nisva našli nobenega markerja:(. Luna je sicer res lepo pregledovala teren, lahko sem jo usmerjala. Včasih se le ni dovolj oddalila, zaradi vrtač in gostega šavja na nekaterih mestih. Pa še nič ni pihalo, da bi bila zadeva malo lažja. Vmes sem jo tudi nekajkrat poklicala k sebi, da sem jo še malo napumpala, potrepljala po rebrcih, jo vprašala, "kje so barabe?" in spustila naprej iskat. Prav smilila se mi je, ker je dajala vse od sebe, markerja pa ni in ni bilo. Proti koncu, na 150 m je sicer še vedno delala, le oddaljevala se je med 20 in 30 m, malo ji je pa tudi dol padlo, ko ni bilo markerja. V zadnjih 50 m je bil levo in desno klanec in Luna ni šla do vrha, da bi v nos dobila zadnjega markerja. Pa je bil izkupiček najdenih markerjev nič. Sodnik naju je pohvalil, da sva naredili dober vtis, vendar da ne ve, ali Luna res išče ko teče, ali se rada preganja po gozdu. No, jaz vem, da Luna dela, je pač malo hitrejša labradorka. Res urnk teče, najbrž se pozna, da se druži z borderji;)! 100x hvala Tamari, ki naju je spremljala med iskanjem in nama na 100 m, ko se mi je zdelo, da sva enega markerja spustili in ne bo nič z izpitom rekla: "super sta, dober delata!". In to mi je važno, moj pes dela! Na koncu sem si sicer mislila, fak "kire luzerke sva", ko nisva našli nikogar, vendar so črne misli takoj izpuhtele, ko sem pogledala Luno in malo bolj pomislila, kako sva delali. Sva pač imeli smolo. Tudi razmere niso bile dobre, ni pihalo, čuden pritisk je bil, tudi drugi psi so imeli težave. Ta dan sta iskanje na enki (in potem celoten izpit) naredili od 8 parov, le Maja z Ajšo, za kar jima še tu iz srca čestitam!

Po iskanju je sledila pavza, v planinskem domu nas je čakal ričet, potem pa poligon. Poslušnost nisva delali v paru, kot je to običajno, ampak smo delali 3 (to se nama je zgodilo tudi na izpitu v Celju). Najprej je delal Vozek, Hill je odlagal, mi2 sva čakali ob poligonu. Nato sva mi2 odlagali, Eva je delala, Vozek je čakal ob poligonu, potem sva mi2 delali in je Vozkov pes odlagal, Eva je čakala ob poligonu. Kar komplicirano se tole sliši, vendar ni. Luna je odležla, pa čeprav je delal njen prijatel, je pa bila vmes iztegnjena kot žirafa. Sploh, ko sem jaz šla v skupino in ko je Hill delal aport. Ampak je vzdržala, juhuhu;)! Nato sva vaje izvajali kar dobro, se pozna da nekaj vaj še nimava dodelanih. Ampak za Luno velja, kar se Janezek nauči, to Janezek zna, hehe. Tiste vaje, ki jih imava narejene naredi z odliko, tiste, ki še niso narejene jih naredi napol. Prosta vodljivost ji je dolgocajtna na kubik, prvo linijo naredi super, potem ji pa malo dol pade. Sedi in prostor v gibanju odlično, na stoj se je vsedla, palzenje je bilo spet malo slabše, ampak prislužili sva si nekaj pik. Na aportu je spet bila 0, saj je bil zadnja vaja in Luna si ga je spet vzela za nagrado in se poigrala z njim. Vajo naprej pa je spet naredila odlično. Sicer se je malo vlekla na tistih prvih 10 korakih poleg, ampak, ko sem ji rekla "naprej", se je izstrelila in kar takla je in tekla, dokler se ji nism zadrla prostor. Potem pa bučen aplavz iz publike, ki me je kar ponesel do moje babnce. Zadovoljna sem bila z najinim delom, čeprav sva si prislužili le 35,5 točke oziroma 35, kakor je sodnik zaokrožil.


Potem pa ovire, kjer je Luna pokazala iz kakšnega testa je. Vse vaje so bile ocenjene z odlično, le pri lojtri nama je sodnik odbil 0,5 točke in pri nošenju psa. Pri deteširanju pa sva si prislužili le 4 točke, saj sva imeli zaporedje miz spet naravnost, levo in desno. Pa ji tista naravnost še ni najbolj jasna in je zmedeno šla na desno mizo. Potem sem jo usmerila na levo in potem nazaj na desno. V tistem trenutku se mi je to zdela najboljša iddeja in zgleda da je bila prava, saj sva si vseeno priborili nekaj točk. Končen izkupiček je torej bil 43 točk:)! Bravo moj pes!!





Potem pa za zaključek malo norenja po travniku. Kljub temu, da nisva naredili izpita, nikakor nisem razočarna. Spet je bila tole nova izkušnja zame in za Luno. Izpit pa bo že narejen enkrat v bližnji prihodnosti;)! Kot že tolikokrat omenjam, važno da uživava v tem kar počneva!

Na koncu so nas organizatorji izpitov presenetili z darilcem, ki smo ga prejeli ob "odjavi" od izpita. Dobili smo 4 kg hrane trainer, nakj slastnih konzerv, priboljške, obesek za ključe,... kot bi dosegla dober rezultat na tekmi;). Tudi sicer so se organizatorji res potrudili in organizirali dobre izpite. Vse čestitke Logatčanom!!! Iskrene čestitke tudi vsem tistim, ki ste na težkem terenu opravili izpite, žal ni bilo veliko takih!!

Celjska druščina pa je žal neuspešen dan (vsi smo bile neuspešni "le" na iskanju) zakjlučila v piceriji Krištof ob slastnih picah, kjer ni manjkalo dobre volje in nasmejanih obrazov. Hvala Zoranu, ki je peljal kombi, ki je spet zmogel neverjetnih 85 km/h.


petek, 5. november 2010

Spomini na Niko

mala Ana in mala Nika

 Nika je tauhala na veliko

malo večja Ana in malo širša Nika

Prav imajo tisti, ki pravijo, da prve pasje ljubezni ne pozabiš nikoli, vendar se motijo, tudi druge ne. Pa najbrž tudi ne tretje, četrte,... Moja druga je v polnem zagonu in čaka naju še ogromno izzivov in užitkov v življenju, ki se jih zelo veselim:)! Vmes pa se spomnem na mojo Niko, najboljšo in najzvestejšo prijateljico v najstniških letih!

ponedeljek, 1. november 2010

Usmerjanje na sosedovem travniku

priprava kantic-eni šparajo z energijo;)

glej kam te usmerjam

to je to

"naprej"

wihaaaa







na zadnji kantici je vedno igrača

potem pa igraaa

včasih tudi ne špara z energijo in sodeluje v postavljanju hrane in igrače

vmes tudi odlagamo in takrat je Luna ŽIRAFA



 malo ponovitve zaporedja kantic





 strastna ubijalka

zadovoljna lastnica po koncu treninga