torek, 29. marec 2011

How true

Kako veš, da imaš labradorca? - klik. Tole sem že pred časom zasledila na forumih, spletnih straneh (tudi za druge pasme),... No, za Luno ne veljajo vsa "pravila", ampak "le" nekatera.... ampak te se je držijo, kakor pijanec plotaJ in v nadaljevanju so le ta!



Pod kavčem se vedno najde vsaj ena žogica.


Na klubsi mizici v dnevni sobi ni ničesar vrednega, da lahko labi mirno maha z repom.


S sprehoda nikoli ne pridete čisti in suhi.


Skladovnica drv ni nikoli lepo zložena, ker labi vedno znova dokazuje, da je pravi prinašalec in odnašalec.


Ni vam treba sesati tal, saj labi najde vsako drobtinico, še preden bi jo vi dosegli.


Prostor okoli njegove posode za pitje je bolj moker kot pa posoda z vodo, ker labi med pitjem vode pozabi, da jo mora pogoltniti.


Ne spomnite se več, kaj pomeni živeti brez labija!

četrtek, 17. marec 2011

"strahovi"

Kot sem že v enem izmed prejšnjih objav omenila, sva z Luno prijavljeni na državno prvenstvo reševalnih psov Slovenije. Greva sicer na tekmo, vendar je glavni cilj opraviti izpit R2. Kar se tekmovalnega dela tiče, se ne obremenjujem - tekmovala sem že dosti v atletiki... cilj je opraviti izpit. Pozimi namreč treniramo samo v ruševinah in ne vem, zakaj ne bi tega izkoristili.

Najbrž bodo na državnem markerje puščali v grobovih, kar ni najbolje za tako mladega psa, kot je Luna. Ampak s tem se ne obremenjujem preveč, če bo 3x oblajala enega in istega markerja, ga pač bo. Vendar sva za ziher tako situacijo v torek na treningu ponazorili. Tega namreč ne mislim trenirati, da mi ne bi slučajno začela zapuščati markerje. Zaenkrat lahko dam roko v ogenj, da markerja ne bi nikoli zapustila, sam nikoli ne veš, kdaj se to lahko spremeni. Moj namen je, da ji ponazorim kake so lahko možnosti na izpitu, da ne bo prvič vržena v neznano situacijo ravno na izpitu.

In kako smo to izvedli? Marker je bil zaprt v kupu ostruškov, vendar ne preveč. Luna ga je kaj hitro našla, začela kopati in nato lajati. Med laježem se ji je šel skrit še drugi marker, ki je bil odprt. Ko je Luna lajala sem prišla do nje, jo fuuul pohvalila "BRAVO, SUPER PUNCA", ji dala frolico in jo poslala naprej iskat. Marker je ostal v grobu. Itak je šla takoj nazaj in spet lajala nanj (češ, pa dej mi že igračo;)), pa sva zadevo ponovili - spet sem šla do nje, jo pohvalila in jo poslala naprej iskat. No, v tretje je le šla proti drugemu markerju in ga oblajala.

Med prvim in drugim markerjem sem sama zašuštrala, ker nisem naredila tako, kot bi na izpitu (smotka jaz)! Aleluja za treninge in odkrivanje mojih napak, ker pes je itak fantastičenJ!! Namreč nisem je pridržala pri sebi in ji rekla: " ŠE ENGA MAVA... KJE SO BARABE??" rituali, rituali, rituali!!! Najbrž bi ji bilo bolj jasno. Vem za naslednjič. Ni kaj na napakah se učimo!

Na torkovem treningu smo našim psom pripravili tudi malo presenečenje, saj so do sedaj bili markerji vedno skriti nekje na vrhu kupa ostruškov. No, tokrat pa smo se malo potrudili in naredili grobove v strmini. Luna je kaj nekajkrat po piflasrko iskala po vrhu kupa, ampak naposled je le dobila vonj in našla markerja na sredini kupa, na strmini. Bravo pes!

nedelja, 13. marec 2011

Busy weekend

Usmerjanje na daljavo

Miloš je v soboto organiziral klubski trening usmerjenja na daljavo. Na velikem travniku na letališču se nas ni zbralo ne vem koliko, ravno pravšnja skupina za super trening. In po najinem zimskem spanju (v smislu usmerjenja), sva končno otvorili usmerjanje na travnikih za to sezono, v kateri načrtujeva, med drugim tudi izpit PO1J!

postavitev kantic

V prvi rundi sva naredili na 4 kantice... Luna je prav po piflarsko naredila vse kante. Včasih sploh ne vem zakaj stojim tam in jo usmerjam, saj ona točno ve, kaj mora storiti;). Piflarka!!

zmatran pes, je fajn pjes ;)

V drugi rundi pa sem ji prvič skrila markerja. Teren se je kar sam ponujal, bil je kot nalašč pripravljen za naju in markerja, ki se je skril pri zadnji četrti kanti. Bil pa je malo v jarku, da ga Luna pri drugi kanti slučajno ne bi videla. Ko je prišla do zadnje kantice je vidla markerja, šla še enkrat do kante malce zmedeno, nato pa je oblajala markerja.... juhuhu sem bila veselaJ!

mali in veliki... labi

na koncu pa še malo divjanja

Trening poslušnosti in ovir v Varpolju

Danes pa smo šli še v Varpolje seznanit pse s tamkajšnjim poligonom in ovirami. Bil je super dan in odličen treningJ!!


sreda, 9. marec 2011

Son☼en dan

Končno je dan malo daljši in končno nad Celjem ni več zamorjene megle in na treningih iskanja je spet en mal bolj toploJ   komaj čakam, da se še ura prestavi!!!

Včeraj smo se po dolgem času dobili na treningu v Zaloški Gorici. Že doma sem v glavi splanirala najin trening. Punca bo spet iskala 4 markerje, ki pa ne bodo zahtevno skriti. Da ji je žurka iskat, laufat sem in tja, lajat in se igrat. In tako se je tudi zgodiloJ. V različnih prostorih male bajte so bili posajeni markerji, enega pa sem postavila na zunanji rob hiše. Najprej je našla od vseh najbolj zaprtega (bil je v nekakšni škatli, vendar ne preveč zaprt), potem tistega zunaj, sledil je tisti, ki je bil v kleti in na zadnje je našla markerja, do katerega se je morala povzpeti po strmi deski, potem pa iz nje še skočiti skozi okno/vrata v sobo. Sama je lepo, sistematično pregledovala prostore in okolico, jaz sem jo le usmerila kam približno naj gre. Tokrat je pri vseh dobila igračo. Malo sem bila skeptičn, če bo šla po tisti deski gor in potem še skočila skozi okno/vrata ("nešto izmedju"), pa je šla. Vse je naredila BP! Še markerji, ki jih je že našla in so potem ostali v prostoru, kjer jih je našla in se sprehajali, je niso motili, oziroma v tiste prostore tak ni več šla, ker jih je že pregledala... pameten moj pesJ!

V naslednji rundi je bil marker skrit v kleti, v naokol obrnjeni bani. Bana je bila podložena z desko, da je bil prostor za igračo. Malo je kopala, malo cvilila, naposled lajala. Sledil je le še pobeg za mizo čez neprijeten material in Lunino odlično lajanje na dveh nogah  sprednji sta bili na mizi.

Po treningu pa smo šli še na nočni pohod na Celjsko kočo. Je treba skrbet za pasjo in našo kondicijoJ!

simbolična spomladanska slika Celjske koče (klik)

torek, 8. marec 2011

petek, 4. marec 2011

Slovenka

Najbolj nor slovenski komad EVER!! 

IME MI JE LJUBEZEN
KI STOPI VES SNEG Z VRHOV
TVOJA HČI S PLANIN
MOJ NABOJ
JE TVOJ OPOJ

GLEJ FANT O DOBRO GLEJ
MOJE SRCE BREZ MEJ

SKRIVA ZATE
RADOSTI ZLATE
SREČO NOSIM NA VRVICI

NAJ JADRA TVOJA ZAME SE ODPRO
K PRISTANU MOJEM MIRNO PLUJEJO
IN CVETJE V JESENI
NAJ SPOMNI TE
NA TISTE DNI

HEJ FANT NE JOČI ZDEJ
SANJAJ Z MENOJ NAPREJ
ODMEVI MOJI KLIČEJO:

OLARI O.....OHAJDI HOOOO

PRIDI K MENI IN ZGRADIVA NAJIN DOM
SAJ VEDNO SEM BILA IN VEDNO BOM



"MALA SLOVENKA MALA SLOVENKA 
VSEM V PONOS PRAVA MLADENKA 
MALA SLOVENKA BELA NEVESTA 
IN VEDNO BOM LE TEBI ZVESTA 
POZDRAV S PLANIN IZ ZELENIH DOLIN 
EN GLAS SRCA NA KONEC SVETA"