nedelja, 29. maj 2011

Vaja ERP Mestne Občine Celje

V petek, 27.5.2011 popoldne smo imeli tisti člani KDRP Celje, ki smo razporejeni v Območno Enoto in ta frišni izpitniki, vajo. Vaja je potekala v novi ruševini, na Kidričevi cesti za lokalom XXX, v Celju. Na tej ruševini so sicer že trenirali tisti, brez izpitov, ostali pa smo jo čakali za tole posebno priložnostJ.

posvet prve skupine

Na vaji smo kot aktivni vodniki s psi sodelovali Eva s Hillom, Blaž z Rudijem, Darja z Bono, Tamara s Tio, Aljaž s Chakom, Niky s Chasom ter mi2. Markirali pa so nam Majdi, Majda, Davorin, Sebastijan in Eva H., Miloš pa je bil vodja delovišča in "baza". Sami smo se razdelili v dve skupini. V prvi je bila vodja Eva, v njej pa sta bila še Darja in Niky. Drugo skupino je vodil Blaž, v njej pa sta poleg naju bila še Tamara in Aljaž. Prva skupina je svoje delo odlično opravila. V dobri 30 minutah so našli vse pogrešane osebe. Pogrešanih oseb je bilo pet, vendar za to število nismo vedeli, dokler nismo zaključili z iskanjem. Potem pa smo na vrsto prišli še miJ.

še vedno prva skupina
za našo je zmanjkalo baterije na fotoaparatu L

Na začetku nam je dal Miloš osnovne in tehnične informacije o ruševini. Potem smo naredili krog okoli dvo nadstropne podrtije, da smo preverili koliko vhodov ima bajta, kakšno je samo stanje ruševine in se odločili kakšno taktiko bomo ubrali. Ugotovili smo, da je so štirje vhodi, eden iz sprednje strani (iz ceste), dva iz leve strani ter eden na skrajnem vogalu desnega dela zgradbe. Na levi strani so bile stopnice, ki so vodile v višja nadstropja.

Blaž se je odločil, da bosta najprej iskala Luna in Chak. Mi2 sva štartali iz leve strani, ona dva pa iz skrajno desnega. Luna je kaj kmalu začela lajati v pritljičju. Naj še omenim, da mi je bilo super delati na novi ruševini, katere ne poznaš in se zaneseš le na svojega psa. Poslušaš lajež in mu sledišJ. Markerju sem vrgla igračo, da je potrdil Luno in med njuno igro sem ga peljala ven, v bazo.
Dogovorjeni smo bili, da ko eden najde ponesrečenca, gre ta počivat, da imajo vsi psi možnost najti. Žal sta med tem časom prišla v konflikt Rudi in Chak, pa sva šli z Luno nazaj iskat. Pridružili sta se tudi Tamara&Tia. V trenutku sta se oglasili obe. Tia je lajala v drugem nadstropju, Luna spet v pritličju. Podobno kot prej, grem do mesta laježa, vržem markerju igračo in ga med igro peljem ven. Nato sem dala Luno malo počivat. Naprej sta iskala Rudi in Tia.
Med počivanjem sem prvič dala Luno na prostor, da je čakala, da gre naprej iskat. Me je kar malo presenetila da je od ležala. Sledil je Rudijev lajež v prvem nadstropju. Po krajšem premoru, sem Luno poslala iskat še iz sprednje strani objekta. V tem trenutku so skupaj iskali Tia, Rudi ter Luna in se med sabo niso motili, kar me je zelo veselilo. Malo sem bila le "razočarana", ker je Luna pregledovala le pritličje. Ne vem, a je imela idejo, da se išče samo po pritličju?!? Sicer, če dobro pomislim, nisva delali na podobnih ruševinah (da pes sam preišče več nadstropij... glej ga zlomka), ker ji sicer stopnice niso problem, razen če vodijo v trdo temo. Nato sva z Luno zaključili z iskanjem, Rudi pa je našel še zadnjega markerja v prvem nadstropju. Po dobrih 30 minutah smo sami zaključili z iskanjem, saj smo prišli do zaključka, da je objekt pregledan in prazen. Prav smo imeli.
Blaž si je med iskanjem naredil skico objekta, prav tako si je moral zapisovati čas in kraj najdbe. Bili smo pohvaljeni s strani Miloša. Mogoče le en minus, da bi lahko psi še malo bolje pregledali prva dva nadstropja. Super vaja, super skupini, psi so fajn delali.


Ker se Luna ni povzpela po stopnicah, sva po zaključku vaje naredili še eno motivacijo v prvo nadstropje. Spet je imela idejo, da preišče pritličje, naposled pa je le šla gor brez problema. Se je pač punca prepričala, da ni mogoče spet skrit kje v pritličju. Sicer je tole super ruševinca, se bo dalo marsikaj novega potrenirati... najbrž že v torek... komaj čakamJ!


V kratkem se nam obetajo še dve podobni vajiJ. Predsednik ima na ogledu dve novi "ruševini"  na lokaciji med Dobrno in Vojnikom. Še malo, pa nam ne bo treba na treninge drugam;)!

sreda, 25. maj 2011

Vaja "Rešujmo življenja 2011"

V soboto, 21.5.2011 je v okolici Novega mesta že peto leto zapored potekala vaja "Rešujmo življenja" in z Luno sva se te vaje udeležile drugič. Na vaji, ki so jo organizirali člani reševalne enote KŠP Novo mesto Prečna - z vodjo enote Cvetko Kočjaž, je sodelovalo okrog 100 reševalnih parov - članov ERP iz celotne Slovenije.
Zbor Celjanov na velodromu v Češči vasi pri  Novem mestu je bil ob 8uri. Z Luno in s še nekaterimi našimi društvenimi kolegi smo bili v četrti skupini, katere vodja je bil Darko Turk.

 prva pomoč psu - oskrba poškodovane blazinice
(foto: Aljaž Janc)

Najprej nas je na velodromu čakalo nudenje prve pomoči psu. Oskrbeti smo morali poškodovano blazinico. Ker sem bila lani na vodniških predavanjih, je spomin kako poviti blazinico, bil še dokaj svežJ. Ponovili smo tudi nekatere druge pasje - veterinarske osnove.


Nato smo se natovorili v kombi ERP s prikolico za pse in se napotili na ruševino. Ruševina je bila na prvi pogled enostavna, vendar so se organizatorji in ostali na tem delovišču zelo potrudili s pripravo skrivališč. 


Razdelili smo se med "začetnike" in "izkušene". V naši skupini sta se za delo med začetniki odločila le dva para. "Izkušenim" je dal Darko navodila, kdo pregleda kateri objekt. Skupaj z Niko in Babsi sva pregledali drugi, sredinski objekt (objekti so bili trije). Sami sva se odločili, kako bova iskali in midve sva preiskovali desni del, oni dve pa levega. Luna je kaj kmalu imela v nosu prvega pogrešanca in ga oblajala. Spet je bilo malo moje zmedenosti, kaj storiti z markerjem - kot je navada pri izpitih, sem ga kar notri pustila... haha trapa jaz. Naposled sem ga le pripeljala na varno. Medtem je tudi že Babsi nakazala markerja. Ker je bil kar fejst zaprt, sem Niki pomagala dokopati se do njega. Luna je medtem šnofkala in v istem prostoru nekajkrat zelo dvigovala nos. Ker sem mislila, da ima v nosu markerja, ki ga je oblajala Babsi, sem jo odpoklicala in se umaknila iz ruševine. Kasneje se je izkazalo, da je v tem prostoru na višini bil še en pogrešanec, ki ga je kasneje oblajala Kala. Jaaaa, spet sem se nekaj učila od Lune. Vmes jo je zanimal še drugi objekt, ki sta ga preiskova druga dva, pa sem jo spet odpoklicala, da nisva motili ostalih. Ahja, tudi tam nekje je bil še en marker.  Luno sem dala počivat, da so še ostali preiskovali objekte. Naša skupina je našla 4 od 5 pogrešancev, enega smo pustili v omari, skupinam za namiJ. Zadovoljna z Luninim delom, z mojim malo manj.


Ker smo zelo hitro zaključili z iskanjem, sva z Luno naredili še eno motivacijo v tretji, skrajno levi objekt. Marker je šel v kabino kombija in se skril na polici te kabine. Luna se je kar namučila, da je locirala markerja, no naposled je pa kar skočila na tisto polico k njemu v naročje. Tista polica ni bila ravno nizka, v objektu pa je močno smrdelo po olju, bencinu in bog ve čem še. Bravo pes!

zmatran pes, je fajn pes

Sledil je pohod do vrvne tehnke. Ker smo prehitavali časovnico smo šli v bližnji bife na pijačo. Hvala skupini, da nisem ostala žejna, moja denarnica je namreč bila na varnem mestu, v avtu. Vrvne tehnike sem se zelo veselila, saj so organizatorji pripravili skupaj z jamarji spust iz mostu (preko Krke) na njeno brežino, seveda z vodnikom in psomJ

priprave

Najin podvig je posnela "kamera" in fotoaparat :

                                                      

Po vrvni tehniki nas je čakalo le še iskanje v gozdu. Spet smo prehitevali našo časovnico in spet smo se znašli v bifejuJ. Nato nas je kombi odpeljal proti delovišču v gozdu. Ponovno smo se razdelili med "začetnike" in "izkušene". "Izkušeni" smo se razvrstili v strelce. Malo smo podaljšali našo vrsto od območja iskanja, oziroma kar fejst. Našli smo spet 4 od 5 pogrešanih oseb. Zadnji se je znašel na izhodišču, pa smo imeli tam že pse privezane. Na najini špuri ni bilo nobenega markerja.

Tale vaja je bila res super. Kljub temu, da ni bilo prevoza čez Krko s čolni, smo imeli še boljši prevoz, po žičnici. Hvala organizatorjem za super vajo, res so se izkazali!! Malo nam je zagodlo le vreme, s kratkotrajno nevihto in bučnim grmenjem, vendar nismo iz cukra in je delo potekalo nemoteno.

sreda, 18. maj 2011

Iskanje "nad" Golovcem

Slike iz izpita - iskanje v gozdu - pri KD Krim je prispevala Vera za galerijo reševalnega foruma!!

Ana: "Luna, sedi!"

Ana (ponosno): "Vodnica Ana Marinc s psičko Luno iz KDRP Celje, 
se prijavljam na izpit..."

Takoj po prijavi sodniku je sledilo Lunino valjanje na hrbtu, medtem ko sem jaz spraševala vodjo delovišča o terenu, intervenciji,.... Marsikdo me je vmes spraševal kaj je narobe s psom. Pa jim odvrnem ah nič, to je njen PROTOKOL pred iskanjem, hihihi le kdo bi ji vzel to veselje, jaz že ne. Bolh nima!! 
Če sem jaz naumila nekaj protokolov, zakaj si ne bi še pes svojeJ?!!

nekako takole zgleda njeno valjenje 
(slika iz lanskega izpita v Celju)

zadnji marker zunaj (naša Polona)



Več o izpitu si lahko preberete na 180/41/43J!

petek, 13. maj 2011

Telovadba


 

Tole je najin novi podvig. Ne mislim je učiti ne vem kakšnih trikcev na žogi, meni je važno da je gor, da je Luni vse skupaj zabavno in da ob enem narediva nekaj za dušo in teloJ.

"Prav kakor ljudje z vajami skrbimo za primerno trebušno muskulaturo, lahko vaje za krepitev izvajamo skupaj s psom. Preprosta in učinkovita metoda za krepitev mišic osrednjega dela telesa so vaje na veliki žogi. Močan, mišičast trup varuje psa pred poškodbami in pripomore h kontroliranemu gibanju psa pri skokih, najrazličnejših obratih, teku. Močne trebušne mišice nudijo oporo hrbtu, ki je tako manj obremenjen. Redna vadba na veliki žogi tudi izboljša ravnotežje psa in kinestetično zavedanje, pes je sposoben izvesti več filigransko izoblikovanih gibanj v prostoru in je bolj fleksibilen pri prečkanju najrazličnejših ovir. Izboljšajo se refleksi, povečata splošni mišični tonus in vzdržljivost.
Vaje na veliki žogi so za psa svojevrsten izziv, ker je žoga sama po sebi nestabilna in že stik s premikajočo se površino aktivira psičkove noge in trebušne mišice. Če dodamo še vajo, da pes denimo doseže priboljšek na drugi strani, povečamo intenzivnost gibanja. Začetna in marsikdaj ena težjih vaj je, da psa spravimo na žogo."      

Deloholik

ponedeljek, 9. maj 2011

180/41/43

V nedeljo, 8.5.2011 sva z Luno uspešno opravili še en izpit, in sicer PO1 (iskanje pogrešanih v naravi, prve stopnje), v organizaciji KD Krim. Lunica je spet blestela, tokrat najbolj na iskanju v gozdu. Navdušila je mene in še kogaJ.

POSLUŠNOST
sodnik: Matjaž Zanut
točke: 41/50

zaostajanje
v pričakovanju veje v gibanju
znamo pa tudi lepo


Poslušnost sva imeli na programu ob 9:40h, v paru sva bili skupaj z društvenim prijateljem, Blažem in Rudijem. Mi2 sva najprej delali, nato pa odlagali. Luna je delala kar dobro, bo pa treba še izpiliti  kako vajo ali dve. Vendar zadovoljna z izkupičkom točk.
Tokrat sva naredili kar lepo prosto vodljivost, potem pa je v pričakovanju vaj v gibanju začela malo zaostajati za mano. Vaje v gibanju je dobro naredila, pri "stoj" se je streljalo, vendar Lune to hvala bogu ne zmoti popolnoma nič. Pri prostor v gibanju je sedela in pri enem odpoklicu je spet šla v direkten poleg. Pri aportu je upočasnila pri prihodu do mene. Plazila se je spet super, le jaz sem naredila napako, ko se je Luna slab meter pred oznako 10m nehala plazit, sem jaz kar odnehala, ji nisem več govorila "lisica". Pri vaji naprej se je v drugo ulegla. En kup drobnih napak, ampak se bova potrudile, da jih dodelavaJ.

plazenje
sedi v gibanju
                                      Foto: Mojca Tič
OVIRE
sodnik: Matjaž Zanut
točke: 43/50

Ovire sva delali takoj po odlaganju, časa za sprostitev psa ni bilo. No ja, najin trikec "juhu" je odlična sprostitev za Luno. Ovire so že klasikaJ. Žal je tokrat podrla stojalo pri skoku v daljino (se opravičujem organizatorjem, ki so ga skupaj zlepili z lepilnim trakom). Zdaj na treningih nekaj popravljava, pa je bilo na izpitu malo premalo zaleta, pa se je odrinila preveč gor, namesto v daljino.
Mi je pa punca pripravila presenečenje na kvadrat, ko je z deteširnimi mizami opravila prav profesionalno (prvič na izpitu) - STOŽEC, MIZA NARAVNOST, MIZA LEVO in MIZA DESNO. Žal je le pri prihodu k meni šla v direkten poleg. No ja, kdo bi se sekiral ob takem usmerjanju. Bravo bejbaJ!!
Klik do slik Andreja Vratnar.

ISKANJE
sodnik: Ljubo Meglič
stažirala: Mateja Nolimal
točke: 180/200

Iskanje sva imeli zadnji med vsemi, ob 15:00h nad tunelom Golovec. Ravno pred nama so se na nebu strnili oblaki in še pihalo je. Super pogoji za iskanje in mi2 sva jih izkoristili do koncaJ. Luna je bila fantastična, jaz pa tudi nisem bila švoh vodnica, hihi. Pustila se je usmerjat, vmes se je tudi sama, lovila je veter in vonjave, oddaljevala se je super fajn. Prvega markerja sva imeli kaj kmalu zunaj, no drugega pa tudi. Za oba sva potrebovali 9 minut. Prvi je bil nekje na izhodišču (na 0m), ne desni strani, cca 50m od potke, drugi pa tudi na desni strani, vendar na 200m. Ko sem slišala njeno drugo oblajanje zadnjega markerja, potem pa še glas navdušene množice za nama, sem dobila krila in ponosno poletela do Lune. Žal je bilo drugo oblajanje kar slabo. Ne vem, kaj jo je zmotilo ali utrujenost ali glasovi iz množice. Mah, jaz sem zadovoljna z njenim trudom, delom, motivacijo, usmerjanjem, oddaljevanjem,... Na koncu pa še sodnikova pripomba, da je bilo tole eno izmed lepših iskanj in usmerjenj ta dan in da škoda za zadnje oblajanje. Za piko na i, pa še najina inštruktorica Eva ostane brez besed ob najinem delu.
Lunica mi da kriiiilaaaaaaa JJ !!!

eni veseli, drugi še v pričakovanju iskanja :)
                                                                                          Foto: Mojca Tič                                                               

ZAHVALA
Hvala organizatorjem za super izvedene izpite. Med drugim so poskrbeli za vrečko presenečenja za naše kosmatince, mi pa smo se pogostili ob odličnem ričetu in še sladico smo dobili - ježek lučko!!

Spet pa gre najina zahvala vsem, ki naju spremljate na tej poti, nama markirate, dajete nove ideje za treninge, naju spodbujate in verjamete v naju. Lepo je imeti take ljudi ob sebi.

Predvsem pa HVALA Luni, ki je tak fajn pes in je moja najboljša učitelicaJ!!
LOVE YA, MY SWEET LITTLE CHOCOLATE 


ČESTITKE
Še enkrat iskrene čestitke vsem, ki so na ta dan naredili izpite (žal nas ni bilo veliko), posebej pa našim.... Hillu&Evi (192/46/41!!!) za enko ter Rudiju&Blažu za dvojko!!


Zdaj pa u lov za dvojkami JJ 

četrtek, 5. maj 2011

Usmerjanje faza II



V Logarski dolini smo počeli marsikajJ... med drugim sva z Luno naredili usmerjanje na travniku, na dva markerja, namesto na kantice. Naredila je super fajn. Zdaj moram paziti, da usmerjenja ne delam preveč, saj se zgodi, da se babnca prelevi v border collija in ona bi samo tekla. Namreč na enem treningu se je zgodilo, da je stekla do markerja, mu dala lupčka, potem pa s šusom nazaj proti menim, češ "KAM GREM PA ZDAJ??"
Ahjej, samo da nam dela, idej in volje za treninge ne zmanjkaJ!!