sreda, 30. november 2011

IRO izpiti v meglenem Zagrebu


    Magla svuda, magla oko nas,
    Iz daljine jedva cujno dopire tvoj glas.


V soboto in nedeljo 26. in 27.11.2011 sva se z Luno udeležili IRO izpitov v Zagrebu, ki so ga organizirali KOSSP Zagreb. Žal sva bili ponovno neuspešni na iskanjuLSama ruševina sicer ni bila težka, Luni so bili težko skriti markerji, pa je spet dva le obcvilila. 
Časovnica mi že na začetku ni bila najbolj všeč, saj sem imela izpit dva dni, pa sem se oba dni vozila iz Celja v Zagreb (na lastno željo, lahko bi spala v Brežicah). Ampak nisem človek, ki bi se pritoževal... načeloma se ti prilagodiš časovnici oziroma izpitu, ne ona/on tebi. Mislim, da bi se tega lahko zavedal še marsikdo drug, pa odjavljanje od izpita tik pred zdajci,... ampak to je že druga tema.

ISKANJE 
sodnik: Patrik Corpataux (CH)
sobota, 8:40h

4 MARKERJI:
1 oblajan
2  obcviljenja
1 ne najden

Pred iskanjem nisem imela velikih pričakovanj. Vedela sem, da so to IRO izpiti in iskanje definitivno ne bo lahko. Pri prijavi sodniku me je takoj čakal šok, saj je rekel da je "20 victims". WTF?? V resnici se je iskalo 4 markerje (jaz sem bila prepričana, da so le 3), to sem zvedela na koncu pri avtu, od naših ERPS, saj sta pred mano iskali Kaja in Sila.
Luna je prvega markerja imela v nosu že pri prijavi sodniku, tako da ga je hitro našla. Potem je delala lepo, lepo se je gibala po ruševini. Enega markerja je dobivala v nosu zunaj podolgovate hiše. Ko sem jo poslala v hišo ni dobila nič in vračala se je nazaj na okno in cvilila. Sodniki mi je na koncu dejal, zakaj nisem tega obcviljenja prijavila, da bi mi ga priznal. Saj je bil marker 1,5 m stran, v WCju, ki je bil naložen z gumami. Ma ja, kako naj jaz vem, da lahko prijavim cviljenje psa. Sej sem vedela da je blizu markerja, sam ne moreš to prijavit. Oziroma pri tem sodniku očitno lahko. Drugo cviljenje je bilo na neprijetnem materialu, kjer je bil marker na višini. Mislim, da je to bila Luni čudna situacija in ni razvozljala, da je marker nekje na višini. Četrtega pa sploh ni dobila v nos.

(FOTO: vir FB - KOSSP Zagreb)

To je to, Luna je spet delala lepo 20 minut, pol pa ji je malo dol padlo in sva nehali z iskanjem. Iskano območje ni bilo veliko, tudi vodnik je imel veliko prostora za gibanje. Tako da bi/so izkušen pes lahko našel vse markerje v 15 do 20 minutah brez problema. Luna pač ni znala rešiti situacije v kateri se je znašla.


POSLUŠNOST 
točke:    41/50
sodnik:   Joop Meiljier (NL)
nedelja, 8:15
Poslušnost sva izvajali skupaj s Kajo in Silo. Žreb je, na moje veselje, določil, da delava prvi, vaje pa so si sledile APORT, PLAZENJE, PROSTOR, STOJ, PROSTA VODLJIVOST, SEDI in VAJA NAPREJ. Tokrat sem bila zelo zadovoljna z Lunino energijo in delom. Kar pač nimava dodelano, še ostaja nedodelano, vendar se na treningih trudiva popraviti še določene pomanjkljivosti (obrate, prihod do mene,...). Veselilo me je, da so bile vse vaje v gibanju pravilno izvedene in da je prosta vodljivost bila spet nekoliko boljša.

brrrr je mrzl           (FOTO: Nevenka)

Tokrat bi lahko imele še malo več točk, če bi šli zjutraj povaditi vajo naprej (bi punca malo dlje odlaufala), pa če bi jo sprehodila mimo poligona, ko se je slišal čuden zvok iz megafona tudi ne bi bilo slabo. Jaooooo... med prosto vodljivostjo se je streljalo in isto časno se je iz megafona slišalo rjovenje medveda (v resnici je bila posneta motorna žaga, ampak slišalo se je rjovenje). Luna se je "ustrašila" rjovenja in je pogledala nazaj in malo zaostala za mano, ampak je takoj lepo nadaljevala. Sodnik je kasneje rekel, da je občutljiva na strel ≈ ja pa ja, Luna pa že ne. 
Napako sem naredila pri aportu, kjer je spet zadnjih nekaj metrov čisto upočasnila, pa sem stopila korak nazaj in mislim, da je zaradi tega bila vaja ocenjena z nulo, sam nisem sigurna.
Kljub vsemu, zelo zadovoljna z Lunico. Zdaj pa naučit iz prostor v stoj, pa popravit napake, ki jih imava, pa bova redy za nov pravilnikJ. 


OVIRE
točke:    46/50
sodnik:   Pavel Sabacky (SK)
nedelja, 12:00
Ovire sva šli še potrenirat, kaj kmalu po poslušnosti. Luni je kar pametno prej pokazati vse ovire, da se punca psihično pripravi nanje (oz jaz, hihi), najbolj važne pa so lestev, preskok, neprijeten material in deteširne mize.
Na izpitu je, do deteširnih miz vse opravila z odliko (dobesedno), bravo bejba... zaporedje miz sva imeli LEVA, NARAVNOST in DESNA. Žal ni šla na mizo naravnost, tako da sva tukaj zgubili tri točke, eno točko pa sva izgubili še pri prenosu, kjer je Luna bila tako vesela, da je med ljudmi, da je, ko bi morala steci nazaj do mene, veselo stekla do sodnika, pa nazaj do tistega, ki jo je nosil in potem do mene (na samo eno povelje), hehe.

Poslušnost in ovire so že nekak rituali in ni več tiste panike, da bi se bala, da bi padli izpit zaradi tega. Pri iskanju pa rabiva kilometrine in treningov predvsem na drugih ruševinah. Malo več zaupanja rabim tudi v sebe, pa bo. Drugo leto pa nov pravilnik in novim zmagam naproti J!!

četrtek, 24. november 2011

Otiščanci

Ajej, če mi kaj ni všeč pri labradorcih, so to otiščanci ("oguljki"), ki se jim tako radi naredijo na komolcih. Saj se tudi drugim pasmam, ampak ker so mi labiji najbolj pri srcu, me to na njih moti. Sicer je to samo "lepotna napaka", pa vendar se jim da ogniti, če se jim posvetimo pravočasno - čeprav nekateri pravijo, da so dedni, kaj pa vem. No, Luna jih še nima, oziroma se ji začnejo delati, sploh poleti, ko ne leži toliko v svoji postelji ampak bolj na mrzlih tleh, potem pa jih mažem, masiram in mažem in ponavadi izginejo, se zarastejo nazaj z dlako. Zelo pomaga masaža tega predela (da je komolec fajn prekrvavljen) in pa kreme. Mazala sem jih z vazelinom in pa ognjičevim mazilom. Oboje pomaga in zaenkrat se uspešno bojujeva proti otiščancemJ!


ponedeljek, 21. november 2011

Homeopatska zdravila

Kot sem že pisala prejšnji mesec je Luna inkontinenčna. Po objavi v blogu, sem dobila komentar na objavo, naj poizkusim še s homeopatskimi zdravili (hvala Sebi). Pa sem malo prebrskala po netu in naju naročila pri dr. Krušiču (KLIK do njegove spletne strani). Dr. Krušič je veterinar, homeopat, osteopat in doktor kitajske tradicionalne medicine, ki sodeluje z novodobnimi znanstveniki po vsem svetu. S svojim obširnim znanjem in pristopom pomaga ljudem in živalim iz začaranega kroga "neozdravljivih" bolezni in jemanja kemičnih zdravil najti pot do zdravja, ki je telesu naravna in razumljiva.


Na pregledu sva bili prejšnji ponedeljek. Za Luno so si res vzeli čas, saj sva bili na pregledu slabi dve uri. Poleg pregleda, nekakšne masaže v smislu pretoka energije, sem morala opisati tudi Lunin karakter. Med drugim, kaj pomeni, da ima pretirano rada ljudi, jim je bilo jasno že po 20 minutah srečanja. Luno je zanimalo vse v ambulanti, talala je lupčke, se stiskala k ljudem, ki so jo "obdelovali", nikakor se ni popolnoma umirila. Ampak kljub temu je bil pregled brezhiben. Na podlagi karakterja, njene hiperaktivnosti in najinega problema je dobila kar nekaj naravnih-homeopatskih zdravil, ki jih zaužije 2x dnevno, pred hranjenjem.

Na pregledu sem izvedela še marsikaj novega... med drugim, da je Lunina bela dlaka na trebuhu, ki jo je dobila po sterilizaciji znak prekinitve pretoka energije (sama sem vedela, da bele dlake na območju operacije ne pomenijo nič dobrega), tudi Lunina irokeza na gobčku naj pri živalih ne bi bila naravna in je znak nekakšne anomalije. So me vprašali, kdaj je dobila irokezo, pa jo ima že od rojstva. 
Izvedela sem tudi, da bi bilo psom najbolje kuhati hrano, da je to najbolj zdravo, saj so briketi preveč (toplotno, kemično) obdelani in vsebujejo marsikaj, kar ne piše na embalaži. In kaj bi se naj psom kuhalo? Vsega i svašta!! Zanimivo je, da bi se jim naj poleg kuhanega mesa in zelenjave (česen, korenje, brokoli, por, peso, bučke...), dajalo tudi sadje (jabolka, hruške, banane, ribez,...), jogurt, kosmiče in tudi sveže začimbe (peteršilj, rožmarin, baziliko, timijan, drobnjak...). Vsekakor zelo zanimivo in vredno premisliti. 

Po enem tednu jemanja homeopatskih zdravil, je Luna še vedno "Spuša Lula", upam, da bo rezultat kmalu boljši!! Kontrolo imava čez en mesec.


sreda, 16. november 2011

Ruševinska vas Ig

V nedeljo, 13.11.2011 smo se ponovno odpravili na trening drugam. Tokrat nas je pot zanesla v ruševinsko vas na Ig. Tukaj sva z Luno že trenirali enkrat (Trening na Igu), vendar takrat ni bilo nobenega "Ljubljanskega šefa", ki bi nam razkazal ruševino z grobovi. Pa je v nedeljo to vlogo prevzela Katja Skulj, hvala še enkrat. Skratka Ig je nam Celjanom zelo zanimiva ruševina, saj podobnih nimamo. Predvsem imam v mislih grobove v tleh in prehod preko neprijetnih materialov. Definitivno se bomo podali še kdaj v to ruševinsko vasJ.

SESTANEK (FOTO: Darja in Aljaž Janc)

Zbrala se nas je pisana druščina - največ je bilo nas Celjanov (Eva, Tamara, Darja, Nevenka, Aljaž, Iva in jaz). Poleg nas pa so bili še Katja Skulj, Katja Šporar, Nejc in Tadeja. 

DEBATA OB ČAJU Z RUMOM (FOTO: Darja in Aljaž Janc)

Za Lunino iskanje mi je bilo pomembno, da so markerji "v tleh", zaradi bližajočega se izpita v Zagrebu, kjer bi naj bila odprta ruševina. 
V prvi rundi je iskala tri markerje, vsi so bili v tleh, delali sva pri objektih na skrajnem levem robu celotnega območja "ruševinske vasi". Prvi je bil levo-levo ob objektu, druga dva pa kar skupaj, v skrajno desnem objektu. Moj namen je bil, da najde najprej markerja na levi-levi strani, nato pa ko najde drugega, narediva usmerjenje od drugega na tretjega. Oziroma potrenirava, da ostane drugi marker v grobu, jaz jo usmerim in po "scenariju", bi takoj dobila v nos tretjega, ki je bil v istem prostoru, v cevi. Žal se moj scenarij ni najbolje izšel, saj je Luna dobivala vonj tretjega markerja desno od njega, po zidu navzgor, potem je videla še lutko, ki je tam ostala od vaje in začela je lajati v lutko. "Krucifiks!!", se včasih izjalovijo naši scenariji. Vmes je šla še dvakrat lajat na drugega markerja. Ahja, takle mamo. Vmes me je prav presenetila, kje si je našla pot do vonja markerja... Uglaunem včasih ne moremo kljubovati temu čudežnemu svetu vonjavJ.

LUNA IŠČE (FOTO: Darja in Aljaž Janc)

V drugi rundi je iskala dva markerja, nato pa ji je tretji še pobegnil. Spet sta bila oba v tleh. Prvega je namesto na cevi dobila v nos na stopnicah, kar se mi je spet zdelo zanimivo. Marker jo je lahko lepo nagradil tako, da ji je vrgel igračo. Drugi marker je bil v nekakšnem jašku, pokrit z lesom in stiroporjem. Tretji pa ji je nato pobegnil v modri boben na skrajno desnem obrobju. BP!
Za konec sva v delnem mraku naredili še eno iskanje oziroma je bolj šlo za oblajanje markerja na skrajno desnem delu levih objektov. 

Spet je minil en lušten trening, hvala vsem za sodelovanje in markiranjeJ!

četrtek, 10. november 2011

Zazid

Verjeli ali ne, o Zazidu nimam kaj veliko napisati. Mogoče le to, da me je ta vasica prevzela v trenutku, ko sem se zapeljala vanjo. Ozke uličice, kamnite stavbe iz daljnih časov. Občutek imaš, kot da je tam čas obstal pred mnogimi, mnogimi leti. Ob tem občutiš spokojnost in mir, kjer bi možgane dal na pašo in le užival v lepotah kulturne dediščine in narave. Žal sem vasico videla le ponoči, tam sem bila od 20 ure zvečer, do 6 ure zjutraj (zaradi izpita), pa me je v tem času čisto prevzela, to je en pravi raj na koncu sveta. Kljub temi, sva s Tamaro na sprehodu, občudovali vasico z odprtimi očmi in usti.

vir: KLIK

V Zazidu je eden redkih hostlov na Primorskem, imenovan Hostel Xaxid. V tem času je nabito poln, saj je trenutno sezona plezalcev, ki izkoriščajo stene v Ospu in Črnem Kalu. Med drugim pa je Zazid tudi odlična iztočnica za planince in kolesarje. Hribi na katere se da od tu povzpeti so Slavnik, Golič, Lipnik, Gojnik in še mnogi drugi.

vir: KLIK

Ker je bil hostel nabito poln, so nama priskrbeli prenočišče v bližnjem, luksuznem apartmaju, ki cenovno to ni bil, po videzu pa vsekakor. Manjši apartma v dveh nadstropjih, kamnite stene, kamin, plazma, postelja na kateri si spal kot na oblaku, pogostitev s kozarcem refoška,... vse to naju je doletelo za 12€ na osebo. 

Zaradi izpita, se žal nisem naužila Zazida kot takega, vendar se bom tja definitivno vrnila za podaljšan vikend, mogoče še to letoJ!!

Še nekaj o Zazidu KLIK in KLIK.

ponedeljek, 7. november 2011

Izpit R2 v Kopru

Minuli vikend sva z Luno znova zbrali pogum in se podali opravljat izpit R2. Žal sva bili neuspešni pri iskanju, ostalo pa solidno. 
Sem bila pa zeeelo vesela, da sta R1 opravili Tamara & Tia, kateri bi se že davno lahko izkazali, če le Tia ne bi bila občutljiva na zvok plašilke. Pa sta to težavo odpravili in se na izpitu res izkazali, juhuhuuu. Zdaj pa novim zmagam na poti!!

POSLUŠNOST
Sodnica: Katja Skulj
Točke 41/50
Časovnico za poslušnost sva imeli prvi, ob 7 uri, v paru sva bili skupaj z Nejo in Kodo (ki sta opravili R2, čestitke še tukaj!!). Nisva delali slabo, ne pa tako kot res znava, oziroma tako kot sva že 1x - na Talanu. Ampak vesela, da je najina poslušnost nekako konstantna in da je ne opraviva "glih za glih". Bova delali na tem, da bova še boljši in prav veselim se novega pravilnikaJ.

OVIRE
Sodnica: Katja Skulj
Točke: 42/50
Po odlaganju je bila kaka minuta namenjena Luninemu sproščanju in že sva odhiteli do ovir. Nekaj malega preglavic nama je povzročala lestev, ki je imela prečke res narazen in prehod preko neprijetnega materiala (Luna se je malo vlekla). Največ preglavic pa nama je povzročila miza naravnost pri deteširanju, na katero Luna sploh ni šla. Ampak je vse skupaj zadostovalo za solidnih 42 točk.

ISKANJE
Sodnik: Vlado Gerbec
Najdeni: 1/3
Točke 72/200
Iskanje bi morali imeti na vrsti že ob 8:30 uri, kar mi ni bilo najbolj po godu (manj kot eno uro časa med poligonom in iskanjem), ampak tako je pač bilo. A so časovnice vsaj malo zamujale in sva prišli na vrsto malo pred 9 uro.

Preiskati je bilo potrebno en velik kup neprijetnega materiala, moje območje gibanja je bilo le ob sprednjem delu kupa. Luna je prvih 15 minut delala lepo, lepo se je gibala po kupu. Pregledala je prvo polovico kupa, šla prešnofkat vsak grob, kjer so imeli skrite markerje za enko. Nisem je silila kje točno naj gre gor po kupu, naj si sama najde njej najboljšo pot. Po 15 minutah se je vklopil Lunin lajež na vrhu kupa, na levi strani. Bravo punca! Potem sem poizkušala Luno poslati od najdenega, naprej čez kup, pa mi to ni uspelo, kar tega ne trenirava na treningihL. Tako je šla punca nazaj dol po kupu - z mano. Potem ji ta kup ni več dišal, hotela je preiskati lažje kupe, ki niso bili v območju iskanja. Ker je nisem več spravila na kup, sem po 20 minutah prekinila iskanje. 

del kupa

Razočarana nisem, vem da je Luna še mlada in da rabi še ogromno kilometrine. Bojda je bila blizu markerja na desni strani, sam ga zgleda ni dobila v nos in najbrž je imela v glavi, da je tam blizu rob kupa in iskanega območja, kaj pa vem. Tretji je bil čisto ob vznožju kupa, na kontra strani, kjer je bilo moje območje gibanja. Tistega bi brez pomoči vetra in tega, da bi jo lahko iz enega groba poslala dalje iskat, res težko dobila. Ko sva iskali pa ni bilo niti sapice.

Kaj čmo... gremo po nove izkušnje in nove izzive na IRO izpite v ZagrebJ! Priznam, da sem se še včeraj hotela odjavit, a se ne dava... ni poti nazaj, je trenutek zdaj... ni lahko, ne težko, če verjameš v toJJJ!!

Kot je nekoč zapisala Urška v svojem blogu: "Vedno povem, da iz zmag se najmanj naučim in da so porazi tisti, ki poženejo kreativnost v glavi. Ob njih začneš razmišljati, kako bi napredoval. Kaj lahko narediš, da si še boljši."

Hvala KD Obala za super organizacijo izpitov, za krotitev naših želodcev, za novo pasjo igračo, lepo majčko,... Ob enem pa čestitke ob 15 letnici vašega delovanja, le tako naprej!!

O 10 urni dogodivščini v vasici Zazid 
skupaj s Tamaro & Tio, pa v naslednji objavi!!

sreda, 2. november 2011

Crazy water ♥ lab



Najbolj NORI ljubitelj vode - Pika 

na posnetku tudi Luna in Tia, vendar je glavni norček s skakanjem "črnuhla" Pika, ki je 29.10.2011 praznovala svoj 1. rojstni dan!!

torek, 1. november 2011

Nan☼s


V nedeljo, 30.10.2011 smo se odpravili ven iz megle in nizke oblačnosti, ter se podali na Primorsko. Najprej na Nanos, ki ga je, na našo žalost, okupiral oblak, potem na sončen Koprski poligon potrenirat ovire (prihajajoči vikend greva z Luno opravljati R2J - ruševino se mi zdi nesmiselno potrenirat - naj se pes izkaže), potem pa v Koper na pašto, Izolo na plažo, sladoled in še kaj...