sreda, 28. december 2011

Odpadki gradbenega materiala

V ponedeljek 26.12.2011, smo izkoristili praznični dan in se ponovno podali na trening drugam. Tokrat nas je pot zanesla v Dol pri Ljubljani, kjer smo trenirali na odlagališču gradbenih ostankov. Trening je dobro uspel, psi so se ponovno znašli v nekaterih novih situacijah, kar nam je na gostovanjih najbolj važno.

ne privezu

Razdelili smo se v dve skupini po štiri, eni so delali na višjem desnem kupu, drugi na levem manjšem, a težje prehodnem. Potem sta se skupini zamenjali. Fajn je bilo, ker smo na obeh delih imeli že pripravljene grobove, ki smo jih z veseljem izkoristili. 
Lunica je delala super fajn. Ugotovila sem, da Lune ne rabim učiti "okol" ;) (kakor imajo hrvatice (podoben) ukaz za svoje borderje, da gredo še okoli ruševine preiskat). Luna si namreč sama najde najlažjo pot do markerja - okoli po najlažji poti, pač kolikor se da po najlažjem delu, čim manj po težjih blokih. Znajdi se, hihi. Zato sva naredili tudi kratke motivacije, da je res prehodila kupe neprijetnega materiala, na katerih ni imela ne vem kakih problemov. Punca pač zna razmišljati in ne hodi brezglavo po ruševiniJ.

Desni kup v sliki:

iskanje

igra z markerjem

motivation

distraction - tomato

winning the award

Levi kup v sliki:

prebijanje po kupih do groba

lociranje

oblajanje

KLIK do slik v galeriji KDRP Celje

torek, 27. december 2011

Etin koledar 2012

Nekje konec novembra se mi je porodila misel o Etinem koledarju 2012. Slik vseh psov sem imela zadosti, nekaj malega sem jih "ukradla" na FBju, Evi in Tamari. In tako je po nekaj dnevnem razmisleku, katere slike za kateri mesec, nastal ta koledar. Koledar sem naredila na DMovi spletni strani.

























petek, 23. december 2011

Vesel Božič!!


May the good times and treasures of the present become the golden memories of tomorrow.
Wish you lots of love, joy and happiness. 

MERRY CHRISTMAS!!

torek, 20. december 2011

Vaja v Socki

udeleženci vaje ERP Celje in Tina K.

V nedeljo, 18.12.2011 je v graščini v Socki potekala vaja Prostovoljnih gasilcev Socke, Frankolovega in Vojnika (upam da nisem koga izpustila), članov ERP Celje - članov MO Celje in enote za prvo pomoč (bolničarji).
Na vaji so se najprej gasilci spoprijeli z ognjenimi zublji, iz goreče graščine so na nosilih prinesli nekaj ponesrečencev, ki so jih naše "bolničarke" oskrbele. Ko so pogasili ogenj, smo na vrsto prišli vodniki s psi, da poiščemo še morebitne ostale ponesrečence, ki jih gasilci niso našli. Psi so suvereno opravili svojo nalogo in našli vse ponesrečence. Na naše veselje jih ni motil dim, s katerim so gasilci poskrbeli za bolj živo podobo vaje.
Vajo smo zaključili v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Socka, kjer so poskrbeli za naše želodce s kranjsko klobaso, s katero sem se v dveh dneh srečala kar 2x J.

Več v sliki:

gašenje ognjenih zubljev

oskrba ponesrečencev

v akcijo še s psi

prenos pogrešanca na zborno mesto

na koncu pa žur z žogo

nedelja, 18. december 2011

Vaja pod Storžičem 2011

vesela ETA

V soboto, 17.12.2011 je potekala pod Storžičem še zadnja letošnja vaja ERPS. Na vaji sicer psi niso imeli nobenega dela, smo se pa nadvse zabavali mi vodniki. Organizatorji so nam pripravili štiri delovne točke in na vsaki smo morali izmenjujoče delati vsi vodniki. Na vseh delovnih točkah je bilo veliko smeha in vzpodbude s strani vodij delovišč (hvala za slikanje). Kot je na vaji običajno, smo se sami razdelili v skupine po tri. Seveda smo bile v skupini Eva, Tamara in jaz, po novem poimenovane ETA. 

PRVO DELOVIŠČE:
  • hoja po "gurtni"


DRUGO DELOVIŠČE:
  • hoja s hoduljami




TRETJE DELOVIŠČE: 
  • met žogice v tarčo s posebnim pripomočkom - šlauf od gume


ČETRTO DELOVIŠČE:
  • uporaba geofona

Na vseh deloviščih je bila ključnega pomena usklajenost in pomoč cele ekipe.

psi so prišli na vrsto po vajiJ


ZAKLJUČEK
Po vaji je kmalu sledila zaključna slovesnost, kjer je Vlado Gerbec podelil nazive "reševalni pes" in "vodnik reševalnega psa". Čestitke vsem prejemnikom!!

torek, 13. december 2011

GOTENICA, december 2011

Tudi za leto 2012 sva z Luno razporejeni v Območno enoto 3. skupine za Štajersko regijo, Posavje, Zasavje, Dolenjsko in Pomurje in minuli vikend smo vsi člani Območnih enot imeli dvodnevno vajo v Gotenici. Vikend je bil zanimiv, vaja je bila spet malo drugačna, kot prejšnjič, kar se mi je zdelo super fajn. Vmes je bila prava iskalna akcija, na katero so bili vpoklicani Ljubljančani.

Razdeljeni smo bili v štiri skupine:
  • začetniki (tisti, ki so bili letos prvič razporejeni v območno enoto)
  • skupina območih enot (dve skupini, v eni od teh sva bili tudi z Luno)
  • skupina, ki je upravljala z GPSi
  • MERP

SOBOTA
V soboto smo v obeh skupinah območnih enot imeli proste rokeJ, kaj bomo počeli. Skupaj smo se odločili, da bomo dopoldne delali:

  • iskanje v strelcih - v trojkah
  • oblajanje dveh psov na motivacijo - oblajla sta psička in pes, da ne bi slučajno prišlo do kakšnih konflikotov
  • iskanje ob poti - iskal si sam s svojim psom, brez povelji, da je pes tudi na simulaciji iskalne akcije dobil potrditev od markerja. 

Vsi psi v skupini so svoje naloge odlično opravili.

Kje je Luna ;) ?                (iskanje v strelcih - trojke)


Popoldne, po kosilu pa smo si dve skupini, ena drugi pripravili scenarij in simulacijo iskalne akcije. Najprej je naša skupina delala. Druga skupina nam je prizorila "pobeg ljudi iz dekliščine", iz nje so se razposajeni gosti razbežali, pijani so se izgubili, bodoča nevesta pa je celo ušla s striptizerjem. Uh, da bi le me našle striptizerja, hihi. Po navodilih naših vodij, sva s Tamaro in Katjo S. dobili določen del za preiskat. Še preden smo se razvrstili v strelce, sta Tia in Luna zavohali markerja. Žal ga nista dobro (skupaj) oblajali, Tia je 2x zalajala, Luna ga je lupčkala, potem je pri njemu že bila Tamara. Marker je imel poškodbo gležnja in kot bodoči bolničarki, sva s Tamaro improvizirali imobilizacijo. Ker v najini prvi pomoči ni bilo pripomočkov za imobilizacijo, sva se znašli po svoje. Najprej sva zrahrali vezalke na čevlju, potem pa za imobilizacijo uporabili jakno in povodec. Potem sva si markerja naložili na roke in ga nesli po klancu navzol, kot kralja oziroma kraljično, saj je markirala Katja Š.. Kmalu je vlogo nosača prevzel Dušan, ki jo je kot žakelj krompira nesel na zborno mesto.

transport najdene osebe, ki je imela poškodovan gleženj


improvizirana imobilizacija gležnja - MOTO: ZNAJDI SE!!

Potem smo iskali naprej, našli še nekaj pogrešancev iz dekliščine, a žal nismo našli bodoče neveste in striptizerjaL. Ker že na začetku nismo dobili informacij, kje točno naj preiskujemo smo ju žal izpustili. Strelce niso razširili v breg, da bi psi dobili oba v nos.
Nato je še naša skupina pripravila simulacijo iskalne akcije in tudi druga skupina je našla skoraj vse markerje, žal so izpustili enega. Naš začetni scenarij o roparjih se je izjalovil, pa smo markerji bili otroci, ki smo ušli iz vrtca.


NEDELJA
Na ta dan smo imeli simulacijo iskalne akcije, naš glavni cilj, poleg najdenih pogrešanih oseb, je bilo iskanje s pomočjo GPSa. V naši skupini nas je bilo šest, štirje vodniki s psi smo iskali (Eva-vodja, Tamara, Iva in jaz), dva pa sta bila zadolžena za naše usmerjanje s pomočjo GPSov (Maja in Andreja). Naša skupina je zelo dobro funkcionirala, zaupali smo koordinatorkama in naši vodji ter s skupnimi močmi smo našli eno pogrešano osebo.
Ponosna na mojo babnco, da je našla tega markerja, saj je bil v najinem dometu, hodili pa sva na skrajnem levem robu strelcev. Vesela najbolj zato, ker sva bili v bistvu že mimo markerja, bil je tudi kar nekaj metrov ven iz moje trase hoje, pa ga je dobila v nos, potegnila nazaj in ga oblajala. Velika zasluga za najdbo gre koordinatorkama, ki sta me opozarjali, naj se držim še bolj levo - če me ne bi opozarjali in skrbeli za naše iskano območje, markerja ne bi našli.

Dvodnevna vaja je v mojih očeh zelo dobro izpadla. Najbolj mi je bilo všeč, da so v soboto vsi psi dobili potrditev, da se ni na velikem področju iskalo le enega markerja, ampak več njih. Se vidimo na februarski GoteniciJ.

torek, 6. december 2011

"agility"











"Success is not measured by the position one has reached in life, rather by the obstacles one overcomes while trying to succeed"

Booker T. Washington


ponedeljek, 5. december 2011

Homeopatija

Luna jemlje homeopatska zdravila slabe tri tedne. Ni še popolnoma zdrava, je pa nekaj napredka. Prejšnji teden ni bila "Spuša Lula" dobre tri dni, potem pa je žal bilo spet nekaj kapljic. Je definitivno bolje, ne uhaja ji toliko, kot prej, vendar še ni 100% ozdravljena inkontinence. 
Kontrolo pri dr. Krušiču imava naslednji teden.