sobota, 30. maj 2015

Trava


Raste travaaa zelenaaa, zelena, zeleena... Ahja, pa nas je prvič doletelo, da se je v Lunini veki zataknilo seme pasje trave. Hvala bogu sem kar hitro reagirala in točno vedela kaj je narobe z očesom in šli k veterinarju. Največji problem je bil, ker jo je oko zelo srbelo (hja, mene bi tudi) in si ga je drgnila s sprednjo taco. Trapa jaz, ji nisem dala "lučke" na glavo za zaščito pred praskanjem. Popoldne, ko sem lahko dala Ajdo v varstvo, sva šli k veterinarju, ki je seme takoj našel in odstranil. Problem je, ker si je ranila roženico s tem, ko se je praskala po očki, tako je dobila kapljice za oči. Danes je že bolje, a imava vseeno kontrolo naslednji teden. 
Pazite na svoje pse! Tile travniki niso tako nedolžni!



nedelja, 24. maj 2015

Na počitnicah



Luna je prvič preživela eno tedenske počitnice pri nečaku Maticu v Mednem. Mi trije pa smo uživali na morju. Žal je tako naneslo, saj smo se s Koroškimi prijatelji dogovorili in rezervirali mobilno hiško v kampu Lanterna pri Poreču. Šele nekaj dni po rezervaciji, sem se spomnila, da bi bilo fino vprašati, če so psi v teh mobilnih hiškah dovoljeni. Na žalost ravno v naših hiškah le ti niso bili dovoljeni, sicer v kampu so, prav tako v nekaterih drugih hiškah. To me vedno razjezi, zato sem hotela že odpovedati, a ker smo se dogovorili s prijatelji, da gremo skupaj, sem se odločila, da bo Luna preživela te dni drugače, kot mi. Tega se je seveda najbolj razveselil moj šestletni nečak Matic, ki je teden dni skrbel za Luno, kot velik fant. Luna pa je tak ne problematičen pes, da se adaptira na vsako okolje.

Matic uživa z Luno


Nepopolni brez Lune


Dojenje, kjerkoli in kadarkoli.




Medtem ko oni spijo, mi...




sreda, 20. maj 2015

Kaj se moramo naučiti od psov?

ČE BI BIL PES TVOJ UČITELJ, BI TE NAUČIL:

- Ko pridejo domov tisti, ki jih imaš rad, jim vedno pohiti nasproti.

- Čez dan malo zadremaj in preden vstaneš, se pretegni.

- Teci, poskakuj in igraj se vsak dan ali še bolje, vsak trenutek.

- V toplih dneh se včasih povaljaj po hladni travi.

- Kadar si vesel, zapleši in se veseli s celim telesom.

- Ne glede na to, kako pogosto te karajo, si ne naloži bremen krivde.. Steci nazaj in se pobotaj.

- Privošči si preprost užitek dolgih sprehodov. Bodi zvest.

- Če je stvar, ki jo želiš zakopana, koplji, dokler je ne najdeš - kamorkoli že te bo to pripeljalo.

- Kadar ima kdo slab dan, bodi tiho. Sedi ob njem in ga nežno pobožaj s smrčkom.



sobota, 16. maj 2015

Boj proti klopom


Spet je tisti čas v letu, ko klopi tičijo skoraj v vsakem grmu. Ker imamo doma malo Ajdo, sem letos bila še posebej previdna pri izbiri sredstev v boju proti tej nadlogi. Kakršnakoli ovratnica ni prišla v poštev, tudi ne ampule, saj je v njih veliko kemije in kaj hitro se lahko znajdejo v otrokovih ustih. Veliko sem razmišljala o alternativnih izdelkih (razni spreji, olja, obeski), pa se nekako nisem odločila zanje. Tudi če je ne vem kako naraven sprej (ki ga namešaš doma), ni nujno da je ravno užiten, sploh za tako malo bitje, ki se šele privaja na življenje v tem malem norem svetu. Zadnjič pa sem na veterinarski postaji zasledila nov izdelek NexGard, ki ga pes zaužije kot priboljšek. Gre za novo definicijo zaščite proti bolham in klopom. 

  • Učinkovito koncentracijo v krvni plazmi doseže izredno hitro (Cmax v 2-4 urah) - pričetek vidnega učinkovanja na obstoječe bolhe je že od 20 minut do 2 uri po nanosu
  • En slasten priboljšek zagotovi učinkovito koncentracijo en mesec
  • V nasprotju z nekaterimi drugimi zdravili, posebno ovratnicami, lastniki in otroci niso nikoli v stiku z zdravilom
Afoksolaner selektivno deluje na prenos signalov v sinapsah živčevja členonožcev. Zelo hitro povzroči hiperekscitacijo in smrt parazitov. En priboljšek vsaj 5 tednov ščiti pred bolhami in vsaj 5 tednov preprečuje izleganje jajčec bolh. En mesec pa je učinkovit v boju proti klopom. Klop se sicer prisesa, a takoj odmre.

(povzeto po brošuri)

Sicer je največji minus te zaščite, da se klop vseeno prisesa na psa in potem umre, kar pomeni, da lahko pride do okužbe. Ampak nekateri strokovnjaki zatrjujejo, da pride do prenosa okužbe klopnih bolezni po 12 urah. V preteklih letih sem opazila, da je imela Luna veliko manj klopov, če sem ji v hrano dodajala česen in grško seme, tako da ji to tudi ne uide. Kako se bo tole vse skupaj obneslo, pa javim čez kakšen mesec ali dva. Je pa tudi res, da je Luna manj v gozdu, saj nam treningi nekako še niso zlaufali, je trenutno na prvem mestu družina. 





Luna ga je z veseljem pojedla kot priboljšek :)