torek, 13. december 2011

GOTENICA, december 2011

Tudi za leto 2012 sva z Luno razporejeni v Območno enoto 3. skupine za Štajersko regijo, Posavje, Zasavje, Dolenjsko in Pomurje in minuli vikend smo vsi člani Območnih enot imeli dvodnevno vajo v Gotenici. Vikend je bil zanimiv, vaja je bila spet malo drugačna, kot prejšnjič, kar se mi je zdelo super fajn. Vmes je bila prava iskalna akcija, na katero so bili vpoklicani Ljubljančani.

Razdeljeni smo bili v štiri skupine:
  • začetniki (tisti, ki so bili letos prvič razporejeni v območno enoto)
  • skupina območih enot (dve skupini, v eni od teh sva bili tudi z Luno)
  • skupina, ki je upravljala z GPSi
  • MERP

SOBOTA
V soboto smo v obeh skupinah območnih enot imeli proste rokeJ, kaj bomo počeli. Skupaj smo se odločili, da bomo dopoldne delali:

  • iskanje v strelcih - v trojkah
  • oblajanje dveh psov na motivacijo - oblajla sta psička in pes, da ne bi slučajno prišlo do kakšnih konflikotov
  • iskanje ob poti - iskal si sam s svojim psom, brez povelji, da je pes tudi na simulaciji iskalne akcije dobil potrditev od markerja. 

Vsi psi v skupini so svoje naloge odlično opravili.

Kje je Luna ;) ?                (iskanje v strelcih - trojke)


Popoldne, po kosilu pa smo si dve skupini, ena drugi pripravili scenarij in simulacijo iskalne akcije. Najprej je naša skupina delala. Druga skupina nam je prizorila "pobeg ljudi iz dekliščine", iz nje so se razposajeni gosti razbežali, pijani so se izgubili, bodoča nevesta pa je celo ušla s striptizerjem. Uh, da bi le me našle striptizerja, hihi. Po navodilih naših vodij, sva s Tamaro in Katjo S. dobili določen del za preiskat. Še preden smo se razvrstili v strelce, sta Tia in Luna zavohali markerja. Žal ga nista dobro (skupaj) oblajali, Tia je 2x zalajala, Luna ga je lupčkala, potem je pri njemu že bila Tamara. Marker je imel poškodbo gležnja in kot bodoči bolničarki, sva s Tamaro improvizirali imobilizacijo. Ker v najini prvi pomoči ni bilo pripomočkov za imobilizacijo, sva se znašli po svoje. Najprej sva zrahrali vezalke na čevlju, potem pa za imobilizacijo uporabili jakno in povodec. Potem sva si markerja naložili na roke in ga nesli po klancu navzol, kot kralja oziroma kraljično, saj je markirala Katja Š.. Kmalu je vlogo nosača prevzel Dušan, ki jo je kot žakelj krompira nesel na zborno mesto.

transport najdene osebe, ki je imela poškodovan gleženj


improvizirana imobilizacija gležnja - MOTO: ZNAJDI SE!!

Potem smo iskali naprej, našli še nekaj pogrešancev iz dekliščine, a žal nismo našli bodoče neveste in striptizerjaL. Ker že na začetku nismo dobili informacij, kje točno naj preiskujemo smo ju žal izpustili. Strelce niso razširili v breg, da bi psi dobili oba v nos.
Nato je še naša skupina pripravila simulacijo iskalne akcije in tudi druga skupina je našla skoraj vse markerje, žal so izpustili enega. Naš začetni scenarij o roparjih se je izjalovil, pa smo markerji bili otroci, ki smo ušli iz vrtca.


NEDELJA
Na ta dan smo imeli simulacijo iskalne akcije, naš glavni cilj, poleg najdenih pogrešanih oseb, je bilo iskanje s pomočjo GPSa. V naši skupini nas je bilo šest, štirje vodniki s psi smo iskali (Eva-vodja, Tamara, Iva in jaz), dva pa sta bila zadolžena za naše usmerjanje s pomočjo GPSov (Maja in Andreja). Naša skupina je zelo dobro funkcionirala, zaupali smo koordinatorkama in naši vodji ter s skupnimi močmi smo našli eno pogrešano osebo.
Ponosna na mojo babnco, da je našla tega markerja, saj je bil v najinem dometu, hodili pa sva na skrajnem levem robu strelcev. Vesela najbolj zato, ker sva bili v bistvu že mimo markerja, bil je tudi kar nekaj metrov ven iz moje trase hoje, pa ga je dobila v nos, potegnila nazaj in ga oblajala. Velika zasluga za najdbo gre koordinatorkama, ki sta me opozarjali, naj se držim še bolj levo - če me ne bi opozarjali in skrbeli za naše iskano območje, markerja ne bi našli.

Dvodnevna vaja je v mojih očeh zelo dobro izpadla. Najbolj mi je bilo všeč, da so v soboto vsi psi dobili potrditev, da se ni na velikem področju iskalo le enega markerja, ampak več njih. Se vidimo na februarski GoteniciJ.

Ni komentarjev:

Objavite komentar