četrtek, 12. september 2013

IRO MRT trening v Berlinu


Vsi, ki smo na treningu bili (FOTO: IRO).


Odkopavanje markerja, Luna pa v luknjo (FOTO: IRO).


Pet Celjanov, ena Ljubljančanka in voznik Peter smo se v sredo, 4. septembra napotili proti Berlinu, kjer je potekal štiridnevni MRT trening (IRO Modul 3). To je priprava vodnikov in psov na IRO MRT (Mission Readiness Test) - mednarodni preizkus reševalnega para za isaknje v ruševinah. Lansko leto je ta trening potekal v Tritolu (Avstrija), kjer sem sodelovala kot marker (KLIK do objave).




Pot do Berlina je kar hitro minevala, saj smo se vozili ponoči in večino dvanasjt urne poti prespali. V Berlin smo prispeli ob 8:30 uri, se razpakirali, postavili šotor oziroma kar ERPovsko rezidenco, kjer smo pogostili tudi Slovenca iz DVRPS, Estonko, ki ji naša jota ni najbolj dišala in še koga. Nastanjeni smo bili ob poligonu društva, ki je organiziralo omenjen trening. Na tem poligonu je ruševina z zruški, ki na prvi pogled ne obeta veliko, a je pokazala svoje čare, ko smo začeli delati, saj ponuja težke grobove in oteženo gibanje. Na poligonu je tudi hišica, z WCji, tuši, sobami za spanje, ob poligonu pa piknik plac, otežene ovire in roštiljada. Res super poligon, ki ga v Sloveniji ne premoremo! Ob 12. uri so nas že čakala predavanja. Najprej smo dobili informacije o samem MRTju, sledila so predavanja o prvi pomoči psu in prvi pomoči ljudem. Zvečer je že sledilo prvo iskanje. Razdeljeni smo bili v dve skupini. Vseh šest ERPSjevcev smo bili skupaj. Izmenično smo si markirali, saj letos zaradi majhne udeležbe nismo imeli markerjev. Delalo pa se je le ne dveh različnih deloviščih. Ena, je bila kar na sedežu kluba (ASB - inštruktorja Peter in Magdalena), drugo delovišče je bil sklop zgradb (Pionierstrasse - inštruktor Čedo), oddaljen slabo uro vožnje iz baze. 

ISKANJA PO DNEVIH:

ČETRTEK: 
Iskanje od 21. ure do 1:30. ure (delal si 1x s svojim psom).
Vodnik ni bil omejen z gibanjem! Pomembna izbira taktike!
Inštruktor Čedo
Isaknje treh markerjev, eden na težki višini, druga dva v eni omari (eden za levimi vrati, drugi za desnimi).


PETEK: 
Iskanje od 8:30 ure do 12. ure (delal si 1x).
Vodnik ni bil omejen z gibanjem! Pomembna izbira taktike!
Inštruktorja: Peter in Magdalena.
Iskanje treh markerjev, dva sta bila narazen 3 m, tretji je bil v bajtici.

Popoldne oblajanja, žal samo dva različna.

Zvečer od 21. do 23. ure iskanje (delal si 1x).
Vodnik ni bil omejen z gibanjem! Zelo pomembna izbira taktike!
Inštruktorja Peter in Magdalena.
Iskanje dveh markerjev, če si natančno poslušal kaj se je zgodilo, ni bilo veliko za preiskovati.


SOBOTA:
Iskanje od 9. ure do 12.15. ure (delal si 1x).
Vodniki smo bili omejeni z gibanjem.
Inštruktor Čedo.
Iskanje treh markerjev. Vsi trije dokaj blizu skriti.

Popoldne različna nakazovanja (naredili smo nekje štiri runde, različne situacije za gibanje po neprijetnem materialu, nakazovanja,...).
Inštruktor Rolf Häusermann.


NEDELJA:
Nakazovanja - delal si tisto, kar si želel oziroma si odpravljal pomankljivosti psa.
Inštruktor Rolf Häusermann.

Ob 13. uri analiza, vendar nisi dobil povratnih informacij, ali si skupaj s psom pripravljen za MRT, ali ne. Ob 14:30 uri pot proti domu.


Luna je delala dobro, a se je pokazalo, da ima še vedno tu in tam kakšne probleme z gibanjem in dolgim cviljenjem, pred laježem. Na tem treningu so ji bile težek zalogaj nametane gume, ki jih je morala prehodit, da je prišla do markerja. Za MRT me je tudi zmotilo, da rabi kar nekaj časa, preden začne lajati, ko dobi markerja v nos in je le ta težko skrit. Cvili in cvili, to lahko počne kar nekaj minut, preden se odloči zalajat. Tudi jaz nisem vedno najboljši vodnik, sploh ko nisem omejena z gibanjem in se lahko pomikam za psom in mu pomagam, se ne znajdem najbolje. In potem tudi ko mi Luna nakaže, da sta dva markerja zelo blizu skupaj skrita, jaz dvomim vanjo in si mislim, da ima v nosu enega in istega markerja in da ga pač dobiva na dveh mestih. Jaoo, bo še treba delat na marsičem, preden bova obe zreli za MRT.


Posatvljanje šotora in naših ležišč.


Prvi dan, teorija.


Oživljanje.


Najdba markerja.






Malo kopanja.




Glava not.


"Hov-hov", bo treba še potrenirati, da bo lajala z glavo v luknjo!!


S kombijem po Berlinu.




Kuku iz groba, dostop otežen s paletami.


Priprave na gume.






Ah, te grozne gume.






















Aaaa tukaj si!


Jaaaa!


Nakazovanje.



















Ni komentarjev:

Objavite komentar