ponedeljek, 4. junij 2012

Vaja Žiri

V soboto, 2.6.2012 se je v Žireh odvijala druga vaja ERPS v letošnjem letu, prvič v organizaciji ERP Žiri. Čestitke organizatorjem, ki so poskrbeli za zanimivo vajo s težkim terenom iskanj v gozdu, s transportiranjem najdenih markerjev do baze oziroma izhodišča iskanja (kar je zelo izčrpajočeJ), točnostjo, kosilu in še kaj bi se našlo. 

Razvrstitev v strelce (FOTO: Robi Mirtič).

Najprej nas je čakala ruševina v neposredni bližini baze, ki se je izkazala za težek zalogaj najti vse tri markerje. Tako smo našli le dva, eden od najdenih pa je imel poškodbo hrbtenice in morali smo ga transportirati do baze. Uh, kar naporno. Potem pa še ponovitev prve pomoči ponesrečencu, oživljanju s pomočjo defibrilatorja, v bazi -  gasilskemu domu.

Čakanje psov, medtem ko njihovi vodniki dobivajo informacije.

Naše naslednje delovišče je bilo pri Jasni - iskanje pogrešanega starejšega gospoda, ki je iskal svojega psa in se sam pri tem izgubil. Naša dobra taktika, da najprej dva psa na hitro prečesata teren z reviranjem ob poti, nato pa ga ostali še detajlno pregledamo v strelcih, nam je hitro prinesla najdenega markerja. Sledil je ponovni transport markerja, ki je kazal znake infarkta, do izhodišča iskanja. Na izhodišču se je znašel tudi iskan pes, ki smo mu morali oskrbeti rano na ušesu in porezano blazinico. 

Transport najdene osebe (FOTO: Robi Mirtič).

Po končanem delu in Jasnini analizi našega dela, sva z Andrejo naredili še skupno oblajanje Lune in Sai.
No problem for this two lovely & "scary" ladies J!!

Igra dveh psov z enim markerjem.

Namesto vrvne tehnike in ponovne prve pomoči ponesrečencu, nas je čakalo še eno zanimivo delovišče, do katerega smo se peljali s kombijem in prikolico za pse. Že dostop do začetka iskanega območja je bil otežen s prečkanjem struge reke Sovre. Zaradi časovne stiske smo reko prečkali kar peš, nazaj grede pa sem Luno spustila po žičnici na drugi breg:



Na zadnjem delovišču je bilo potrebno preiskati dva rova in strmo brežino v okolici. Našli smo oba ponesrečenca, ki ju - na srečo ni bilo potrebno prenesti na izhodiščeJ.

Vaja je bila super, mogoče je bila le malo prekratka. Hvala Robiju in Katji za slike in snemanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar