torek, 5. oktober 2010

Pula 2010

Od 30.9. pa do 3.10.2010 je v Puli potekal tabor reševalnih psov, ki so ga organizirali Hrvatska Udruga za Obuku Potraženih Pasa - 17. godišnja vježba HUOPP 2010. Pridružili sva se dvema Logatčankama in njunima avstralkama, Katji in Nadji s katerimi smo se skupaj odpravile na tabor. Iz Slovenije so se tabora udeležili še Tea&Rudi, Mare&Chatka&Iza in Tilen&Kali. Na voljo smo imeli super - nore ruševine, za prste obliznat:D. Luna pa je pokazala odlično delo. Malo pa se ji le pozna, da je še mlad pes in potrebuje še tisoč in eno izkušnjo, da ji bodo take in podobne ruševine mala malica:).


  

Inštruktor moje skupine je bil Tomislav Marevič-Tomi (Hrvat), v skupini pa so še bili Katja, Nadja, Gabi (Nemka), Ramona (Italjanka) ter Sandro (Italjan). Vstajali smo ob 7:30h, saj je ob 8h sledil zajtrk, ob 9h pa smo že štartali na delovišča. V hostel smo se vračali malo pred 19h, saj smo na ruševinah vedno delali do 18h, pa tudi čez. Med 14h in 15h pa smo si privoščili "lunch pacet". Ob 20h pa je sledila večerja.


ČETRTEK
Ob 15h sva štartali proti Logatcu, kjer sva z Luno presedli v super kombi družine Šporar. V kombiju sta dva nameščena boxa, Luninega pa smo dodali notri. Ob enem nudi kombi veliko udobja in prenočišče za dve osebi, res super stvar za reševalske zadeve. Pot je bila zabavna, umes pa sta nas kratkočasila Sebastjan (rakec za srečo) in Ariela (navigacija). V hostel, kjer smo bili nastanjeni, smo prišle malo pred 20h. Sledila je prijava in večerja, potem pa malo čveka in hitro v postelje čakajoč na naslednji, prvi delovni dan.


PETEK - FORT FORNO


 

Pogled na ruševino je bil spektakularen. Velika ruševina v pravem pomenu besede. To utrdbo so zgradili že v času Avstro-Ogrske, namenjena pa je bila varovanju obale. Nameščenih je bilo kar nekaj topov, s katerimi so streljali na sovražnikove ladje. Polovica te ogromne utrdbe je porušena. Na tem delovišču sta delali dve skupini, moja in skupina Ane Viller. Dogovorjeno je bilo, da dopoldne delamo na podrtih blokih (levi del utrdbe), popoldne pa smo se zamenjali in smo delali na desnem delu zgradbe, kjer ni bilo podrtih blokov, so pa bile super različne situacije za naše pse, predvsem tema in stopnice.

    
                              Tika v akciji

Na prevrnjenih blokih se je izkazalo, da je Luna še neizkušena in sva delali bolj v izi motivacije. Sva se pa skupaj brez problemov sprehodili po celotnih zruških - sem imela jaz večje probleme kot ona, ko sva jih prečkali. Uglaunem sem vseeno zadovoljna z mojo babnco, izkušnje bodo že naredile svoje. Se mi je pa neumno zdelo, da bi jo pošiljala po teh kupih iskat in da bi z mojo pomočjo prišla do markerja. Sta pa res lepo delo pokazali Tika in Ginny, ki sta delali na teh kupih brez problemov:).
Po kosilu smo delali v desnem delu zgradbe, kjer smo najprej delali temo in stopnice. Ker je bila res trda tema in dolge stopnice, sem Luni zadevo olajšala s čelko, ki je ležala na vrhu stopnic. Po dolgih stopnicah je bil dolg hodnik, v katerem je bila trda tema, na koncu hodnika pa je bila malo večja soba, kjer je na sredi bil marker. Luna je nadvse previdno šla do markerja, kjer je bila nagrajena že po parih laježih. Sledilo je še iskanje dveh markerjev. Malo "problema" je imela le, ker sva delali zadnji, vsi pa smo imeli enako skrite markerje in je od drugega markerja, ki še ni bil tam skrit, ostal vonj v zgornjem prostoru (marker je sicer bil spodaj) od prejšnjih rund in je parkrat zalajala. Naj še omenim, da je ena psička tudi lajla od zgoraj navzdol. Zgleda, da je markerjev vonj odnašalo v zgornji prostor, kjer se je vonj tudi zadržal. Sem jo sicer pohvalila, a odpoklicala. Potem je takoj šla oblajat pravega markerja. Drugače je res super iskala in pregledovala prostore. Nisem niti pričakovala, da bo šla v prvo nadstropje, saj so bile stopnice prekrite s slamo in deskami. Ampak je šla, kar je tudi nekaj:)!  Sledila je še motivacija. Z delom smo zaključili po 18h. Zvečer pa nas je čakala slastna buzara, ki jo je pripravil Mare, skupaj s pomočniki:). Njaaaammmmaaa je bilo dober!

  


SOBOTA-KATARINA
V soboto nam je bila dodeljena ruševina Katarina-spet je šlo za več vojaških objektov. Tokrat ni bilo pravih zruškov, smo pa lahko spet delali na novih situacijah in predvsem vsako rundo v drugi zgradbi!!

 

Najprej sem Luno poslala iskat berz motivacije, da sem vidla kako se znajde v novi zgradbi. Brez problema je pregledovala prostore, marker pa je bil skrit v zadnjem prostoru, pod lesenimi vrati. Imel je ravno toliko prostora, da je Luno lahko sam nagradil z igračo. Sledil je še pobeg v drug prostor.    

              

Naslednjo rundo smo delali v kleti, v temi. Pripravljena smo imeli dva težka grobova. Prvi je bil v luknji, za železnimi vrati, drugi pa takoj zraven čez kup desk, marker pa je bil za vogalom. 


Jaz sem imela skrita kar oba markerja, saj sem spet delala med zadnjimi, pa da ne bi zaradi vonja, ki bi ostal od markerja naredila lažnjaka, ki to ne bi bil;). Na moje veliko presenečenje se je podala v temo po neprijetnem materialu. Ko je prišla do polovice, sem ji malo posvetila, da sem ji zadevo olajšala. Se je pa njen lajež kar težko sprožil na migajočih se deskah, pa je bila nagrajena že po prvem laježu. Potem sem prosila markerja, ki je bil že skrit, da pride ven, da bova naredili motivacijo. Železna vrata ni zaprl, bil pa je skrit za 40 cm visoko betonsko pregrado. Super je naredila.

Naslednjo rundo sva naredili le par motivacij po deskah, ki so združevale podrte stopnice. Brez problemov se je povzpenjala do markerja.

       

Sledila je zelo okusna malica-lunch pacet na plaži, potem pa smo se spet prestavili do drugih zgradb. Pot nas je vodila z avtomobili čez ozek most (nazaj grede se je domačin izživljal nad nami in smo se štirje avti morali umakniti enemu, da ne omenjam, da smo bili prvi na mostu, groza!!, kultura pa taka)!! Luna je iskala dva markerja brez motivacije in spet ni bila seznanjena z ruševino. Šlo je le za prostore, markerja pa sta bila skrita za različnima vratoma. Lepo je pregledovala prostore in kaj kmalu je oba potegnila ven. Zanimivo, da smo spet vsi delali na ista grobova in da je nekaterim psom bil težji en grob, drugim drugi.
Za konec smo naredili le še motivacijo, dolgo igro in drugi delovni dan je bil zaključen.


NEDELJA-MUZIL

 

Zadnji dan smo delali le dopoldne, do 12:30 ure. Tokrat smo spet delali v enem izmed vojaških baz. Na območju Pule je bojda 300 takih in podobnih vojaški objektov. Za zadnji dan smo se odločili, da ne bomo ne vem kako pretiravali. Najprej smo vsi naredili na zaprtega markerja v leseni škatli, sledil pa je pobeg v sosednji prsotor. Prihod v sobo s škatlo, smo otežili z neprijetnim materialom, vendar psi z njim niso imeli problemov. Luno smo med iskanjem tudi motili z hrupom, ki je bil kar močan, vendar je to ni motilo. Tudi ob njenem nakazovanju smo tolkli po železni kupoli in BP:).

  
                                  Ginny v akciji

Sledila je še motivacija v sosednjem delu utrdbe, po polžastih stopnicah v prvo nadstropje. Luni stopnice niso povzročale neobenih težav, le ko je prišla do markerja, je naprej iskala po celotnem nadstropju, kot da ji ta, ne bi bil pravi. Mogoče je bil prelahko skrit. Ko sem prišla pogledat kaj počne, je punca zavzeto iskala. Ne vem kakšen klik ji je bil v glavi. Zadevo smo ponovili in tokrat je takoj šla oblajat markerja. Sledil je še pobeg v drugo nadstropje, v "zapor". Tokrat spet super. Za zhier sem po kratki pavzi še enkrat naredila motivacijo na odprtega markerja, da vidim če imava kak problem, vendar ga je lepo oblajala. Je pač imela en klik v glavi.

            

Ob vrnitvi pred hostel nas je čakal lep zaključek tabora, kjer je vsak dobil "diplomo" o udeležbi na taboru. Minil je super podaljšan viken! Hvala organizarorjem za res izvrsten tabor! Dobro smo jedli, mirno spali in odlično delali! Za povrhu pa še nismo imeli problemov z vremenom! Tajming za treninge se mi je zdel res super, saj si se ob enem lahko naspal in kvalitetno delal!


Hvala Katji in Nadji za super družbo in prevoz!

In še klik do še več slik:)!

1 komentar: