ponedeljek, 6. maj 2013

Pliskovica


Prvomajske praznikie smo preživeli v idilični vasici Pliskovica na Krasu v tamkajšnjem hostlu - KLIK, kjer smo se potepali in predvsem uživali v lepotah narave. Pridružili smo se moji sestri, Gašperju in nečaku Maticu. V hostlu je na moje veliko veselje dovoljeno imeti pse, vednar je zaradi drugih gostov in skupnih ležišč bolje, da jih imate v boxu, ko so v sobi. Edini minus res idiličnega hostla so (pre)tanke stene med nadstropji, saj jih loči le ladijski pod. In ko v zgornjem nadstropju kdo čveka ali smrči, se sliši tako, kot bi to počel tik ob tebi.

Vas Pliskovica naj bi dobila ime po ptici pliski, ki ji pravijo tudi pastirica. Značilnost ptice je pliskanje ali udarjanje z repom ob tla, kar ji daje zelo živahen videz. Ta živahnost je bila najbrž povod, da so pastirji, ki naj bi s svojimi čredami drobnice prvi naselili prostor danešnje vasi, najbolj živahne ovce in koze poimenovali Pliske. Tako preko prtic in ovc preidemo do imena vasi.

Tri dni na Krasu smo prežveli v isaknju divjih špargljev (nekaj smo jih tudi nabrali in pojedli), na Pliskini poti,  povzpeli smo se na Volnik (546 m), obiskali Štanjel, jedli in pili na dveh Osmicah - v Sloveniji (Sveto pri Komnu) in v Italiji (Praport). Moram priznati, da mi je bila Slovenska osmica ljubša, saj poleg suho mesnatih dobrot  in vina, ponujajo še kaj za na žlico (ala joto).

Res super preživet krajši dopust, več pa v fotkah, ker moje dolgovezenje o lepotah ne bo obrodilo toliko sadov, kot jih bodo dejansko fotografije.


NA PLISKINI POTI:










HOSTEL PLISKOVICA:
















VOLNIK (546 m):









ŠTANJEL:








4 komentarji: