petek, 17. september 2010

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Mislim, da bom vedno prisegala na prinašalce:) in tole pasmo mi je predstavila Tamara. Takoj sem se zagledala v prikupne in navihane Tollerje, kot se jim krajše reče. Psi z odličnim karakterjem, delovnih navad, agilitaški, malo manjši,...




NEKAJ O PASMI (povzeto po http://www.klub-retrieverjev.si/)

FCI-Standard N° 312 / 05. 02. 1999

DATUM IZDAJE ORIGINALNEGA VELJAVNEGA STANDARDA: 24.06.1987

IZVOR: Kanada

KLASIFIKACIJA F.C.I. :
8 skupina Prinašalci, šarivci, vodni psi.
Sekcija 1 Prinašalci.
Z delovnim izpitom.

KRATEK ZGODOVINSKI OPIS
Pasma se je razvila začetek 19. stoletja v Novi Škotski, za privabljanje in prinašanje vodne divjadi.

UPORABNOST
Pes, ki privablja vodno divjad teče, skače in se igra na obrežju, kjer ga lahko vidi jata rac; pri tem občasno izgine iz njihovega vidnega polja nato pa se ponovno pojavi; pri tem mu je v pomoč skrit lovec, ki mu meče majhne palice ali žogo. Igra psa zbudi radovednost rac, ki plavajo oddaljene od obale in se jih tako zvabi na domet puške. Tollerja se nato uporabi še za prinašanje mrtve ali ranjene divjadi.

SPLOŠNI VTIS
Toller je srednje velik, močan, trden, skladen in mišičast pes. Srednje močnih do močnih kosti, zelo aktiven, pozoren in odločen. Mnogi Tollerji imajo nekoliko žalosten izraz, ki pa se spremeni takoj ko prično delati; takrat dajejo videz intenzivne koncentracije in razburjenja. Pri delu je Toller hiter in energičen, glava je nošena v skoraj enaki liniji z hrbtno linijo, močno odlakan rep pa je stalno v gibanju.

ZNAČAJ
Toller je zelo inteligenten, učljiv, vztrajen ter vzdržljiv. Je močan in dober plavalec in kot tak talentiran in zanesljiv prinašalec iz vode in s kopnega, pripravljen živahno reagirati isti hip ko zasluti potrebo po prinašanju. Močan prinašalski nagon in igrivost sta kvaliteti nujno potrebni za njegovo zmožnost privabljanja vodne divjadi.

DLAKA
Toller je bil vzrejan za prinašanje iz ledenomrzlih voda in mora imeti vodoodporno dvojno dlako. Le-ta je srednje dolga in mehka s še mehkejšo, gosto poddlako. Dlaka je lahko rahlo valovita po hrbtu, drugače pa je ravna. Včasih se pri zimski dlaki pojavijo dolgi, ohlapni kodri po vratu. Dolga dlaka na vratu, za uhlji in na zadnji strani zadnjih nog je mehka; prednje noge imajo zmerne zastavice.

BARVA
Različni odtenki rdeče in oranžne, zastavice in dlaka na spodnji strani repa je svetlejša. Običajna je najmanj ena od naslednjih belin: konica repa, šape (ne sme segati višje od zapestja), prsi, lisa na glavi (blaze). Pes, ki je sicer kvaliteten ne sme biti kaznovan zaradi pomanjkanja beline. Pigmentacija smrčka, usten in očesnih obrob je ali mesnate barve, ki se zliva z barvo dlake, ali pa črna.

VELIKOST IN TEŽA
Idealna višina: samec starejši od 18 mesecev : 48 – 51 cm; psica starejša od 18 mesecev : 45 – 48 cm. Dopušča se 2,5 cm več ali manj kot je idealna višina. Teža mora biti v skladu z višino in maso kosti. Smernice: 20 – 23 kg za odraslega samca, 17 – 20 kg za odraslo psico.

Spletna stran http://www.micmac-tollers.de/ od psarne, od koder prihaja prva Slovenska Tollerka, Wi.

Tamara, imela si prav, ko si rekla, da mi bodo 100% všeč!

Pa da ne bo kdo mislil, da že študiram o naslednjem psu! Kje pa!!! Luna je super fajni pes, ki bo še ker lep čas sama kraljevala v mojem svetu:)!

9 komentarjev:

  1. Eno super psičko tele pasme pa tud js poznam :)) In ravno včeraj je Živa sanjala da bi enkrat mela tole zverinico :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Men se tudi zdijo tole super psi:)! Jaz pa še nobenega nisem v živo spoznala:(, upam, da bo kdaj priložnost!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim, da je bil en na taboru pri Jasni v skupini. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baje ja! Sam ga nisem uspela videt:(!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jst poznam Wi pa Dee pa enega dolenjskega, ampak ne vem katerega. Sem ga enkrat videla na frizbi tekmi. Mogoče je taisti kot iz tabora.
    Ampak še vedno prisegam na avstralce :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Wi pa Dee (malo slabše) tudi js poznam in sploh Wi mi je super psička!

    OdgovoriIzbriši
  7. Upam, da kmalu spoznam kakega predstavnika te pasme:)!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ufff, tolerčki so men tok prirasli k srcu, same lušte mi delaš Ana!!! Taki klovni, prijazni, navihani, odštekani, pa delavci po vrhu...čisto po mojem okusu! :)
    Moje sanje so se malo spremenile: na ranču ovčke, 5 borderjev in en tolerček!!! :)))))

    OdgovoriIzbriši
  9. Tamara, ti si meni naredila lušte s Tollerčki:)! Moj ded pa sanja o ptičarju, hehe :D

    OdgovoriIzbriši