sreda, 1. september 2010

Letni tabor Varpolje 2010

Pa sva dočakali in preživeli najin prvi letni tabor ERP, ki so ga organizirali člani Zgornje Savinjske doline v Varpolju. Potekal je od srede, 25.8., pa vse do nedelje, 29.8.! Bilo je nepozabno! Tabora se nas je udeležilo okoli 120 reševalnih parov, nakaj od teh tudi iz sosednjh držav. Iz našega društva pa nas je bilo tudi kar nekaj; Eva&Hill, Tamara&Tia, Darja&Bona, Maja&Šan, Nevenka&Nely, Niki&Chase, Aljaž&Chak, Jure&Meki ter Blaž&Rudi.

 
              krogec označuje, kje smo imeli bazni tabor
 
Dodeljena sem bila 5.skupini, katere inštruktor je bil Matjaž Zanut, njegova pomočnica pa Lidija Toroš z labradorko Chen. V skupini so bili še Maja&Ajša (boxerka), Sabina&Ajša (zlata prinašalka), Neja&Koda (mešanka), Aleš&Don (labradorec), Miha&Benyi (mešanček), Marija&Rom (zlati prinašalec). Občasno pa je v naši skupini sodeloval tudi Igor z Elo (labradorka), ki je sicer skrbel za vrvno tehniko.

Sreda - PRIHOD
V Varpolje smo prišli v sredo, okoli 15 ure, a smo žal bili prepozni, da bi si izbrali najboljši prostor na velikem travniku, ki je bil namenjen taborenju. Ampak to nas ni zmedlo, pa smo avtodom in velik šotor civilne zaščite postavili v drugo vrsto. Postavitev in cela nastanitev je bila zelo zabavna z veliko smeha in kozarci borovničk. Ta dan je bil namenjen le nastanitvi, prijavi na tabor in druženju.

 

Četrtek - SPOZNAVANJE
V četrtek je po zajtrku bila otvoritev tabora, s pozdravom organizatorja tabora, župana in g. Gerbca, nato pa se je vsak s svojo skupino odpravil na delovišče. Naša skupina se je s kombijem in prikolico za pse odpravila na delovišče. Mislila sem, da bomo iskali in delali s psmi, a smo veliko debatirali. Poudarek je bil na igri, vlogi vodnika in markerja ter sami analizi dela, tako vodnika kot markerja.
Najprej smo se spoznali, povedali kaj počnemo s psmi, potem pa je sledila teorija o igri. Nato smo sami pokazali igro s svojim psom, kateri so sledile samokritike oziroma lastna ocena, nato pa so te pokomentirali še drugi. Bilo je nadvse zanimivo, saj do sedaj nisem opazila, da pri najini igri tudi jaz veliko vlečem igračo in jo premikam sem ter tja, ne le ona, ko jo ima v gobcu. Ko so me "skritizirali", sva zadevo ponovili in bilo je mnogo bolje. Tudi Luna je še bolj uživala v igri. Sledila je igra z drugimi psi! Namen je bil, da znaš prilagoditi igro drugemu psu in da le ta nadvse uživa v njej. Tudi tokrat smo zadeve pokomentirali do potankosti.
Sledila je malica, pojedli smo "lanč" paket, ki smo ga dobili zjutraj pri zajtrku in ni bil bog ve kaj-dva kosa kruha, tuna in jabka.
Potem smo pripravili en grob za izkušenejše pse; Chenko, Roma in Dona, ki so delali z motivacijo. Mi malo manj izkušeni, pa smo naredili motivaciojo, marker pa je samo počepnil okoli 15 m stran. Luna ni naredila ne vem kako dobro, saj je pri markerju še malo šnofkala okoli, preden je začela lajati. Tega že dolgo ne počne več. Najbrž je krivo to, da je bila na oprsnici, ki jo imava za iskanje, cel dan, delala pa ni. Pa ji je malo dol padlo, ali pa je bil marker "prelahek" in je bila malo zmedena. Le kdo bi vedel;)!
Okoli 15:30h je sledil povratek nazaj v tabor. Potem smo se kopali v Savinji, mi in psi, ob 17h je sledila kosilo/večerja, nato pa druženje in sprehodi.


Petek - VRVNA TEHNIKA in IPO 
Zjutraj smo imeli vrvno tehniko. Komaj sem čakala, da se spustiva z Luno iz sredine mostu preko Savinje, do njenega levega brega. Ko smo prišli na delovišče, smo si pripravili pasove, popkovino, vponke,... in že bili pripravljeni na spust. Ker sta mojstra za vrvno tehniko hitro pripravila žičnico, smo se lahko spustili 2x. Prvič sami, drugič s psom. Obakrat je bilo fantastično, vendar je itak najbolš, ko se spustiš s psom. Luna je brez problema prenašala žakelj v katerem je bila. Le ko so mi jo vpenjali čez ograjo, je bila malo zakrčena. Ko so mi jo pa vpeli, se je sprostila in mislim, da je tudi ona uživala v spustu, najbolj jo je zanimala Savinja pod nama:).

 

 


 

 

 

Po kavici v taboru, je sledilo oblajanje. Matjaž pa nam je tudi pokazal, kako z igračami trenirati vohalne sposobnosti psa. Sledil je IPO, iskanje v gozdu. Najprej smo pripravili iskanje za Chenko in Roma, ki sta iskala dva markerja, podobno kot na izpitu IPO1. Mi pa smo delali na usmerjanju v gozdu. Na obrobju gozda, med travnikom in gozdom, smo v ravni liniji postavili dva markerja, levo in desno od izhodišča oddaljena okoli 40m, oba z motivacijo. Nemen je bil, da pes v ravni liniji steče po travniku, nato pa smukne v gozd oblajat markerja. Prvega markerja sva naredili 2x, saj je prvič šla, prej v gozd, čez trnje in zelo razraščen gozd. Namen pa je bil, da gre v ravni liniji do markerja. Vendar sem se s tem prepričala, da ji gosto šavje in trnje ne dela nobenih problemov.
Pa je bil drugi delovni dan zaključen in spet je sledilo kopanje v Savinji, pa čvek, kosilo/večerja, ki ni bila bog ve kako okusna, pa odbojka na mivki in druženje. Ponoči pa bujno deževje z močnimi nalivi, ki so poskrbeli za neprijetno spanje v šotoru civilne zaščite, saj je le ta na nekaterih koncih fanj spuščal.


Sobota - STARA DOMAČIJA 
Ta dan nam je bilo dodeljeno delovišče v Rečici, stara kmetija-hiša in kozolec. Najprej smo si pogledali domačijo, se zmenili, kaj bo kdo delal, nato smo se s psmi sprehodili po bajti in začeli s treningom.
Najprej sva delali brez motivacije, pa je Luna našla tipičen grob in mislila, da je marker tam. Najbrž je tudi ostalo nekaj vonja tam, ko smo se s psi sprehajali po bajti. Malo je zacvilila, lajala pa ni. Kmalu jo je vonj zanesel k markerju, ki ga je dobro oblajala.
Naslednjo rundo smo dali poudarek na zaprtem grobu, z motivacijo. Najprej je bila v steno vzidana omara čisto odprta, potem delno zaprta, na zadnje pa popolnoma zaprta. Vendar si jo je Luna v tretje uspela odpret, pa sva naredili še četrtič, da je res ni mogla. Dobro je naredila, le nekaj časa je porabila, da je ugotovila, da si tokrat ne bo mogla odpret vrat.
Tretjo rundo smo spet delali na zaprte markerje, tokrat v drugi omari. Luna je točno vidla kam je šel marker, saj je motivacija bila čisto od blizu. Pa se je pognala, vklopla smrček in šnofkala in iskala najmočnejši vonj. Bila je kot skener. Ko je locirala vonj, je začela lajat, potem pa se je še s sprednjimi tacami naslonila na omaro in lajala na polno. Super!
Sledilo je malo pavze.. tokrani "lanč" paket je vseboval dva kosa kruha in najbolj "čip" mesni narezek in jabko. Med prehranjevanjem pa smo govorili o različnih načinih šolanja psa.
Sledila je motivacija na kozolec, marker pa je bil skrit v kupu sena in prekrot s košem. Luna se je brez težav pognala po strmih stopnicah in kmalu našla markerja in ga super oblajala. To je bilo to, kar se tega delovnega dne tiče:).


 
                                       Don & Aleš

Popoldne smo nekateri šli skupaj s Katjo&Minny, Evo&Hillom ter Juretom, kot specialcom za orožje, strelat z 9 mm pištolo, na travnik v bližini tabora. Mi2, Blaž&Rudi ter Aljaž&Chak smo se najprej šli sprehajat po godzu, medtem ko so ostali straljali na travniku. Našim psom, streljanje ni povzročalo nobenih težav, zato smo šli bližje na travnik, tudi tokrat brez problemov. Zadnjo rundo, pa sem Luno dala še na odlaganje in je odležala, kot da v bližini ne bi pokalo. Super!
Zvečer pa je sledil žur do jutranjih ur. No ja, ob 1h se je zaključilo. Imeli smo super DJja, ki je uslišal vsako našo glasbeno željo, pa če je bila še tako neumna.


Nedelja - OSTRUŽKI & ODHOD
Zadnji dan smo trenirali na kupu ostruškov, lesnih odpadkov. Za začetek smo se šli s psmi sprehajati po ostruških, da so se malo navadili na vonjave in ostruške. Namreč, prejšnji dan je deževalo in so se ostruški napojili z vodo, jutranje sonce pa jih je tako ogrelo, da je voda začela izhlapevati in dobili smo mix zanimivih vonjav, ki so smrdele po zatohlem lesu.
Vseskozi smo delali na motivacijo. Najprej samo na vrh kupa, marker pa je šel v že pripravljen grob in ni bil zaprt. Luna ga je brezproblemov oblajala. V isti rundi sva, na drugem koncu ostruškov naredili še na zaprt grob, pa si ga je punca odkopala in prišla do markerja.
Sledilo je sprehajanje po hlodih in oblajanje na njih, da so se psi navadili lajati tudi na prmikajočih hlodih. Spet brez problema!

 
                               Ela & Lidija

Nato smo delali še na zprtih grobovih. Namen je bil, da pes kopa in laja. Motivacija je bila čisto od blizu, da je pes videl, kam je šel marker. Luna si je, kot vedno iskala lažjo pot do groba. Prešnofkala je okolico groba in kjer je bil vonj najmočnejši, je začela kopat. Kopala je na vse pretege in naposled se je prerinila v grob in oblajala markerja. Zanimivo je bilo tudi to, da smo delali po dva para naenkrat. Medtem ko je en delal, je drugi pes opazoval delo drugega in bil s tem še bolj nakurjen. Zadevo smo dvakrat ponovili.
Zadnji delovni dan smo zaključili z analizo dela in svetovanju Matjaža, kaj naj natreniramo v prihodnje. Mi2 bova dali poudarek na zaprtih grobovih in mikrolokaciji. 

Hvala Matjažu in moji celotni skupini za super delo in fajn družbo:)! Čeprav smo najbrž delali s psmi manj kot ostale skupine, smo dali poudarek na drugih stvareh, ki so/smo jih nekateri slišali prvič. Velik poudarek je bil na igri, sami teoriji reševanja in iskanja, veliko časa smo namenili delu vodnika, pomembni vlogi markerja in načinu markiranja ter analizi dela. Moram pa še poudariti, da se v našem klubu dobro skrbi za naše reševalsko znanje:)!
Hvala tudi vsem našim Celjanom za druženje pod tendo:D in hvala Sabini za slike iz vrvne tehnike!!

 

2 komentarja: